UŽIVANJE U PRIRODI

Najljepša mjesta za uživanje u čarima jeseni

20.09.2013 u 11:29

  • +4

Jesenji krajolici

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStock

Bionic
Reading

Ljetni dani pasjih vrućina su gotovi, ali to nije razlog da vas obuzme melankolija. Jesen je spektakularno razdoblje u kojem se može zaista uživati prije nego što stegne zima

Navucite čizme za hodanje po prirodi i istražujte krajolike u kojima uz palo lišće raznobojne jesenske šume čuvaju mnoga iznenađenja poput kestena i gljiva. Posjetite mjesta za koja svjetski putnici kažu da su najljepša baš u jesen.

Nara, Japan

Jesen u Japanu jednako je privlačna kao sezona cvata trešnjina cvijeta u proljeće. Kouyou ili jesensko lišće može se vidjeti u cijeloj zemlji, počevši od sjevernog otoka Hokkaida, da bi se do kraja rujna proširilo i jugom. Drevna prijestolnica Nara, do koje se dolazi kratkom vožnjom vlakom iz Kyota, prekrasno je mjesto za uživanje u jesenskim prizorima. Pažljivo uređeni parkovi prepuni su boja, a senzacionalno crveno, zlatno i žuto lišće može se pronaći i na stazi za hram Tamukeyama.

Agawa Canyon, Kanada

Ukrcajte se na vlak koji vozi turiste kanjonom Agawa i zaljubite se u jedan od najljepših jesenskih prizora na svijetu. Tura od 183 kilometra kroz netaknutu prirodu, koja najviše dolazi do izražaja potkraj dana, počinje u mjestu Sault Ste Marie na kanadsko-američkoj granici. Ti su krajolici navodno inspirirali slikara Toma Thomsona i Grupu sedmorice, najcjenjenije kanadske pejzažiste 20. stoljeća.

Forest of Dean, Engleska

Ovo drevno šumsko područje u Gloucestershireu nekada je služilo kao kraljevsko lovište, a njegove trupce Tudori su koristili za ratne brodove. Danas je to mjesto puno prozaičnijeg hobija – promatranja lišća, jer mješavina hrasta, bukve i pitomog kestena pruža jedinstvene zlatnožute nijanse. Ovo se područje može jednostavno istražiti pješice ili biciklom. No pažnju treba voditi o divljim svinjama jer ih posljednjih godina ima mnogo.


White Mountains, New Hampshire, SAD

Područje SAD-a poznato i kao Nova Engleska sinonim je za jesen i zaista je teško izabrati jednu nezaobilaznu točku u njemu. No White Mountains (Bijele planine) u New Hampshireu sigurno su najbolje za doživljaj jeseni u svim njenim bojama. Uputite li se u brda početkom listopada, uživat ćete u mnoštvu crvenih javorovih listova i bojama uz šumske vodopade.

Dolina Loire, Francuska

Uz požutjelo lišće vinove loze i posljednje turiste koji odlaze nakon ljetnih praznika, nema boljeg razdoblja za posjet ovom vinorodnom području. Vinogradi u jesen izgledaju kao da je ljetno zelenilo u njima preliveno nijansama žute, smeđe i tamnonarančaste. Osim toga, jesen je vrijeme berbe i mošta, a nešto kasnije i prvih mladih vinskih kapljica.

Planina Huangshan, Kina

Huangshan ili Žuta planina svoje ime u potpunosti opravdava u jesen, kada blista punim sjajem. Njeni vrhovi koje tijekom listopada pokrivaju stabla crvenkastožuta lišća privlače mnoge iz Pekinga i Šangaja koji ih dolaze slikati. Atmosferu posebno naglašavaju jesenski tanki oblaci, a krajolik je navodno najljepši u zoru.

Pitlochry, Škotska

Škotske borove šume možda ne mijenjaju boju, ali njihova bjelogorica ima neke od najljepših jesenskih nijansi u Europi. Za najbolji pogled treba se prošetati do brane koja razdvaja rijeku Tummel i jezero Faskally. Ondje se svakog listopada organizira i manifestacija Čarobna šuma ili Enchanted Forest (www.pitlochry.org/whats_on/enchanted-forest.htm) na kojoj možete uživati u osvijetljenoj noćnoj šumi uz zvuke glazbe.

Lombardija, Italija

U jesen, kad pada lišće, Lombardija u sjevernoj Italiji savršena je za promatranje europske unutrašnjosti uronjene u boje. Stare lombardske topole prije nego što im lišće padne poprime svijetložutu boju, što se može vidjeti u cijelom krajoliku. Čak i ako ne uspijete istražiti prirodu i sela, milanski parkovi pružaju odličan jesenski ugođaj.