ŽIVOT NA OTOKU

Najkraći let do škole – 96 sekundi

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 06.11.2009 08:53
  • Objavljeno 06.11.2009 u 07:19
sPORTSKI ZRAKOPLOV MAULE MX-7

sPORTSKI ZRAKOPLOV MAULE MX-7

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva tportal.hr

Učenici koji žive na jednom škotskom otoku putuju do svoje škole vozeći se u prosjeku tek 96 sekundi. No to ni ne bilo ovako zanimljivo kada ne bismo znali da se voze zrakoplovom

Šest tinejdžera odlazi u školu malenim zrakoplovom. Prije su išli trajektom, ali je vožnja na neko vrijeme otkazana pa je zrakoplov postao osnovno sredstvo za putovanje.

Učenici su stari 13 i 14 godina, a zrakoplovom će se koristiti do kraja godine, kada se u promet ponovno vraća trajekt.

Papa Westray
, otok na kojem tinejdžeri žive, ima tek sedamdesetak stanovnika i nijedne škole. Stoga su učenici primorani ići na susjedni otok Westrey, koji ima oko 600 stanovnika te škole, osnovne i srednje.

Tinejdžeri u školu odlaze utorkom ujutro, a potom su do četvrtka smješteni po obiteljima koje su voljne pružiti stan i hranu te se u četvrtak, ponovno zrakoplovom, vraćaju kući.

U zrakoplovnoj kompaniji Loganair, koja obavlja prijevoz učenika, kažu kako se radi o najkraćem letu na svijetu. Naime, kada je vjetar povoljan, vožnja traje tek – 47 sekundi

Iz Guinnessove knjige rekorda javljaju kako još nemaju kategoriju za najkraći lokalni put prijeđen zrakoplovom te razmišljaju da je uvedu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!