Buddy Bench

Na Zrinjevac stigla prva Frendovska klupa

15.07.2016 u 18:00

Bionic
Reading

Buddy Bench obična je klupa na školskom igralištu, oslikana i uređena s jedinstvenim ciljem: djeca koja na nju sjednu daju do znanja da su sama i da žele biti uključena u igru i aktivnosti

U sklopu događanja Ljeto na Zrinjevcu, a u organizaciji Laboratorija zabave i partnera, predstavljena je prva zagrebačka Frendovska klupa. Klupa je postavljena na livadi u dječjoj zoni i ima svoj posebni vizualni identitet. Sva djeca koja se 15. srpnja nađu na Zrinjevcu bit će dobrodošla pridružiti se ukrašavanju klupe.

Projekt Buddy Bench (Frendovska klupa) originalno je nastao u SAD-u, na inicijativu sedmogodišnjeg Christiana. Postavljanje klupe koju djeca koriste za neverbalnu komunikaciju i poticaj drugoj djeci da ih uključe u svoje aktivnosti, izazvalo je oduševljenje kod djece i pokazalo se kao ogroman uspjeh.

Ne samo da je klupa poslužila da se djeca što prije uključe u igru s drugom djecom, nego je počela služiti i za razgovore i druženja. Kao rezultat, ni jedno dijete ne boravi duže od minute bez društva i svi su uključeni u igru.

Dugoročni cilj je uvođenje ovakvih klupa u škole i vrtiće diljem Hrvatske da ih sama djeca oslikavaju, personaliziraju i u konačnici koriste. Kao rezultat ove inicijative, u SAD-u je smanjen broj vršnjačkog nasilja, a u igru s ostalom djecom sve češće su se uključivala i djeca s invaliditetom i posebnim potrebama. Laboratorij zabave, kao nositelj projekta i inicijative, organizirat će edukaciju roditelja, ravnatelja, odgojitelja i stručnih timova škola i vrtića.