NA OPREZU

Na što nikada ne biste trebali prisiljavati svoje dijete

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.11.2011 10:02
  • Objavljeno 15.11.2011 u 08:00
dijete plače

dijete plače

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Vjerojatno nema roditelja koji nije smatrao da će biti pravedan, uvijek donositi ispravne odluke, biti beskrajno strpljiv, ali da će istovremeno dijete odgajati dosljedno, odlučno, ali s puno razumijevanja za potrebe svog najvećeg blaga. U idealnom životu ovaj scenarij je moguć

U stvarnom životu i roditelji griješe, gube živce, viču, a ponekad i donose pogrešne odluke. Kako bismo vam bar malo olakšali zahtjevnu roditeljsku ulogu, mi vam donosimo popis stvari na koje nikada ne biste smjeli prisiljavati svoje dijete.

Da jede ako kaže da nije gladno
Doktori savjetuju tri velika obroka dnevno i pet manjih, no treba imati na umu da je svako dijete drugačije. Uostalom, naša nas tijela upozoravaju kada moramo jesti, a kada piti. Razmislite jeste li ikada vidjeli dijete koje neće glasno dati do znanja ako je jako gladno. Vjerojatno niste. Prema tome, zaključak je jasan.

Da bude nešto što nije
Ako je vaše dijete stidljivo, prigrlite tu njegovu osobinu, a nemojte je pokušavati promijeniti. Ne tjerajte ga da se druži s puno djece, ako se želi igrati samo s jednim najboljim prijateljem. Isto vrijedi i za ekstrovertiranu i glasnu djecu. Nekad ih je teško pratiti, no nemojte lomiti njihov karakter.

Da se ispričava ako ne zna što je učinilo krivo
Često ćete na igralištu čuti roditelje kako naređuju djeci da se ispričaju zbog ovog ili onog. Djeca će se ispričati, ali ne znaju zapravo što su loše učinila. Dakle, prvo što trebate napraviti je objasniti im što su pogrešno učinili.

Da mahne svakome tko mu se osmjehne na ulici

Pravilo 'ne pričajte sa strancima' trebalo bi vrijediti kako biste djecu zaštitili od onih koji nemaju dobre namjere.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako je vaše dijete stidljivo, prigrlite tu njegovu osobinu, a nemojte je pokušavati promijeniti
Da spava u odvojenom krevetu ako to ne želi
Ovdje svaki roditelj ima već formirano mišljenje, no oni malo liberalniji složit će se da djecu ne treba prisiljavati na korake na koje nisu spremni. Neka dijete samo odluči kad je spremno za odvajanje i spavanje u vlastitom krevetu i sobi.

Uvesti mu dijetu jer je možda malo deblje
Sigurno da ima djece koja trebaju smršavjeti, no to ne znači da im morate uvesti rigoroznu dijetu. Morate jednostavno donositi ispravne odluke dok ste još u dućanu ili na tržnici. Kupovati zdravu hranu, povrće i voće, a ne slatkiše i sokove. U tom slučaju dijeta neće biti niti potrebna.

Tjerati ga da radi nešto u čemu jednostavno nije dobro
Ne ohrabrujemo vas da odgojite dijete koje će lako odustajati, no ako vaše dijete ni nakon nekoliko mjeseci treniranja nogometa još nije svladalo osnovne vještine, krajnje je vrijeme da ga prebacite na neku drugu aktivnost, koju ono samo odabere. Raditi nešto u čemu ste dobri odlično je iskustvo koje utječe na samopouzdanje.

Ostavljati dijete na spavanju kod nekog drugog 
Neka djeca jednostavno ne vole spavati kod prijatelja. Vole kad im mama ujutro napravi doručak, vole poznatu sobu i miris. Ako vaše dijete kaže da ne bi voljelo ostati kod nekog drugog, nemojte ga ostavljati bez obzira na to kakve vi obveze ili planove imali. Najvažnije je da se dijete osjeća sigurno i zaštićeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi