BEZ KOMPROMISA

Na što je Lana Jurčević spiskala posljednju lipu

03.12.2012 u 13:32

Bionic
Reading

'Što je moje, što je njeno' pita se Lana Jurčević u svojoj pjesmi s novog albuma 'Pobjede i porazi' na koji je, kako kaže, potrošila zadnju kunu. Nismo propustili pitati je li se i sama našla u ljubavnom trokutu, zašto skriva dečka te što misli o ljubavnicama

Odabrala si vrlo zanimljiv naziv za pjesmu 'Što je moje, što je njeno', koja najavljuje novi album, i koji aludira na ljubavni trokut, baš kao i spot. Izjavila si da je većina pjesama autobiografska. Otkud inspiracija za ovu konkretno?
Jednostavno je krenula iz mene. Motalo mi se nešto po glavi i prvo je nastao refren, melodija i tekst doslovno iz prve. Većinu pjesama sam napisala u pola sata, ali taj trenutak inspiracije nije na 'gumb', to jednostavno dođe od sebe. Često bude zbog nekog osjećaja u meni, ali u ovom slučaju nije bilo. Dovoljno je sto se gotovo svaki dan nešto tako događa oko nas.

Je li Filip Juričić bio tvoj prvi izbor za spot? Čime te šarmirao?
Filip je apsolutno bio prvi izbor. Imala sam osjećaj da će on ovu ulogu savršeno 'odigrati' i tako je i bilo. Vanessa Radman je samo bila točka na i. Mogu reci da sam, kad je spot bio gotov, da nisam sekunde trepnula, sve je bilo uvjerljivo.

Jesi li se našla ikad u ljubavnom trokutu?
Vi biste to znali vjerojatno prije mene.

Kakav stav imaš prema ženama koje odluče biti ljubavnice?

Teško mi je pričati o nečemu o čemu ne znam puno. Znam da kad te vodi ljubav, nisi ni pametan ni racionalan. Osobno mislim, kada si 'druga', ta priča vrlo rijetko ima sretan završetak. Može se možda svjesno izbjeći ta situacija, ali zaljubljenost ponekad ide i protiv nas samih.

Album je izašao početkom prosinca pod nazivom 'Pobjede i porazi'. Što smatraš svojom najvećom pobjedom u životu, a što porazom?
Pobjeda je i situacija kad nakon neke boli, razočaranja ili neuspjeha, čovjek skupi snage za dalje. Za mene je moja pobjeda ovaj album i sve stvari u kojima pomičem svoje granice. Loše stvari ne pamtim, ili se barem potrudim da ih pretvorim u nešto bolje i pozitivnije.

Nakon gotovo 10 godina karijere, sama si na albumu napisala glazbu i stihove što je do sada radila Milana Vlaović. Znači li to prekid vaše suradnje?
Možda samo u autorskom smislu za sada, sto ne znaci da nećemo opet surađivati. Milana je svakako osoba koju ne želim izgubiti u svom životu jer je ona bila za mene puno vise od autorice mojih pjesama i suradnice.

Možeš li živjeti od glazbe, je li se recesija odrazila i u tvom poslu?
Sretna sam što radim nešto što obožavam i da se to moglo pretvoriti u posao da ne moram razmišljati o egzistenciji. Da vam budem iskrena, meni su se najbolje stvari događale u najtežim trenucima. Za ovaj album sam samoj sebi rekla da dajem svoju zadnju lipu u njega, jer sam znala da želim svoju priču, bez kompromisa. Uključila sam producente iz Finske, Amerike i Njemačke, uz dvojicu genijalnih mladih hrvatskih producenata; Shalla iz grupe Connect i Igor Ivanović. Kad toliko ljudi dišu za jedan cilj, ne može biti loše.

Mnogi tvoji kolege zarađuju pjevajući na vjenčanjima, kakav je tvoj stav o tome?
Tko ima repertoar za to, super, zašto ne? Pjevala sam i ja, ali to nije tipičan svadbeni repertoar. To su pjesme poput 'Prave ljubavi', 'Volim biti zaljubljena' ili nekih naših ili stranih pop hitova.

Koliko te još ispita dijeli do diplome na Fakultetu političkih znanosti? Bi li se voljela baviti novinarstvom?
Cijela četvrta godina. Probat ću stisnuti početkom godine. Užasno bih ga voljela završiti. Trenutno mi je to prilično teško kad letim na sve strane.

Tvoj novi album upakiran je u čokoladnu bombonijeru, a tvornica čokolade ti je i sponzor, hoćeš li morati malo više vježbati ovih dana s obzirom na to da pretpostavljamo kako su te sponzori pretrpali slatkišima?
Čovjek si treba dati oduška i znati uživati. Pogotovo u ova luda vremena. Napravili smo posebno pakiranje, CD i praline u jednom i prezadovoljna sam kako je sve ispalo. Evo, zajedno ćemo stisnuti zube u siječnju i baciti se na 'posao'. Srećom pa moj centar za grupne programe La' studio nudi sve moguće tečajeve, pa ne bi trebalo barem s tim dijelom biti problema. Ni ja neću imati izgovor.

Vrlo si tajanstvena kad je ljubav u pitanju. Zašto Lovru skrivaš kao zmija noge?
Ne bih to tako formulirala. Oduvijek sam se trudila da moj privatni život ostane samo moj, koliko god sam mogla. Kad ulažete toliko ljubavi, vremena i truda u nešto što stvarate, onda vam je bitno da upravo te stvari budu u fokusu. U suprotnom se osjećam nekako nezaštićeno.