BEZ CRVENILA

Muška njega poslije brijanja

28.11.2008 u 16:18

Bionic
Reading

Najčešći kozmetički proizvodi koje koriste muškarci su oni za njegu i zaštitu poslije brijanja. Nije im uvijek lako pronaći pravi preparat, pa mnogi ne uspijevaju izbjeći crvenilo, osip, svrab i druge posljedice brijanja

Unatoč velikom broju proizvoda koje viđamo u skupim reklamama, dio takvih preparata za njegu i zaštitu poslije brijanja ne sprečava iritaciju kože i ne njeguje je, a neki joj čak mogu i smetati. Aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš Knez svim muškarcima, a posebno onima osjetljive kože, preporučuje prirodne preparate iz kućne radinosti, za čiju pripremu nije potrebno nikakvo predznanje. Sastojci su lako dostupni, a da bi preparat bio efikasan, važno je da su prirodni (od pravog bilja, i to po mogućnosti ekološki uzgojenog), a ne proizvedeni sintetskim putem.

Glavni sastojak tekućeg preparata je cvjetna vodica ili hidrolat – nusprodukt pri proizvodnji eteričnih ulja, u kojem ostaju vrijedni sastojci bilja koji su topivi u vodi. Isti efekt izazvat će i krema, a u njezinoj proizvodnji se umjesto cvjetne vodice koristi mandingo ili shea maslac, koji smo upoznali tijekom pripreme nekih ranijih Matildinih preparata.

Matilda je odabrala sandalovu cvjetnu vodicu jer je ona prikladna za mušku kozmetiku. U cvjetnu vodicu potrebno je ukapati nekoliko vrsta eteričnih ulja: svako ima svoju funkciju u njezi i zaštiti muške kože. Plava ili germanska kamilica smiruje iritacije, kao i lavanda, dok ulje peperminta stvara ugodan osjećaj hlađenja i daje karakterističan muški miris.

Detalje o omjerima eteričnih ulja, načinu korištenja i pripremi kreme pogledajte u video prilogu.