dobri trikovi

Muke po avokadu: Treba li ga držati u hladnjaku i što učiniti s preostalom polovicom?

15.11.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Zdravstvene i nutritivne prednosti avokada su brojne, no otkriti savršeno zreli avokado, glatke i lijepe svijetlozelene nijanse ponekad je popriličan pothvat. Ovi trikovi čuvanja avokada omogućit će vam da često i bez puno promišljanja uživate u ovoj zdravoj poslastici

Savršeno zreo avokado, kremaste i glatke teksture te lijepe zelene boje ponekad je teško pronaći – koliko puta ste opipavali avokado i pregledavali ga razmišljajući treba li ga prerezati ili ipak još malo ostaviti? Možda ste čuli da se avokado nikada ne smije držati u hladnjaku jer ga to sprečava da dozrije, a meso mu poprimi tamnu nijansu. No je li to doista istina? Treba li zreli avokado čuvati u hladnjaku, a što je sa zelenim avokadom? I tu je vječno pitanje, što učiniti s polovicom avokada koju niste pojeli – stručnjaci za hranu otkrivaju odgovore na ova pitanja, piše marthastewart.com.

Ako avokado koji ste kupili nije u potpunosti zreo, trebali biste ga držati na sobnoj temperaturi kako bi dozrio do kraja. Ako imate veći zreli avokado, imate dva izbora: narežite ga i uživajte u njemu ili ga stavite u hladnjak kako biste mu produljili rok trajanja za još koji dan.

Kevin Takarada, osnivač MakiMaki Sushija u New Yorku, napominje da će stavljanje avokada u hladnjak usporiti daljnje sazrijevanje te da se zreli avokado u hladnjaku može držati do pet dana. Ann Ziata, chef-instruktorica na Institutu za kulinarsko obrazovanje u New Yorku, preporučuje da svoj avokado provjerite nekoliko dana nakon što ste ga stavili u hladnjak. 'Što je avokado zreliji, to će kraće izdržati u hladnjaku. Ako je samo malo zreo, tada može potrajati tri do četiri dana, ili čak i dulje,' kaže.

Ako ste zarezali avokado i onda uočili da je još uvijek zelen, ne brinite. Ziata preporučuje da avokado premažete limunovim sokom i maslinovim uljem, pokrijete ga plastičnom folijom i držite u hladnjaku dok ne omekša.

Ako planirate upotrijebiti samo jednu polovicu avokada, za drugo postoji spasonosno rješenje. Takarada savjetuje da košticu držite unutar druge, neupotrjebljene polovice te da prerezanu dio avokada omotate plastičnom folijom. Tako zamotanu polovicu upotrijebite u roku od dan ili dva, a ako je je površinski sloj dobio smeđu boju, jednostavno taj dio odrežite dok ne dođete do svijetlozelenog dijela.

Kada vam pak preostanu kriške avokada, i tu postoji trik kako ih sačuvati malo dulje. Ziata preporučuje a ih prelijete limunovim sokom i maslinovim uljem, a zatim ih prekrijete hermetičkim poklopcem ili slojem plastične folije koja je u ravnini s kriškama prije nego što ih ostavite u hladnjaku.

ZDRAVLJE NA TANJURU

Višak kilograma uz ove će namirnice postati prošlost

Pogledaj galeriju