omiljeni zimski ritual

Muči vas visoki tlak? Ovi čajevi su odličan način da si pomognete prirodnim putem

25.11.2023 u 13:47

Bionic
Reading

Iako čajevi ne zamjenjuju lijekove ili promjenu životnog stila, sadrže spojeve koji mogu pomoći opuštanju te imati blagotvoran utjecaj na krvni tlak

Ako se ne liječi, visok krvni tlak može dovesti do moždanog i srčanog udara, zatajenja srca i oštećenja bubrega, a zbog velikog broja smrti koje svake godine uzrokuje naziva se i 'tihi ubojica'. Uz klasične lijekove, smanjiti ga možete i na prirodan način, pri čemu su zimi čajevi među najpopularnijim opcijama.

Dodavanje nekoliko šalica čaja u svakodnevnu rutinu može biti jednostavan i užitkom ispunjen način poboljšanja zdravlja srca, pri čemu vrijedi eksperimentirati pojedinim vrstama kako biste pronašli onu koja je najbolja za vas.

Naime istraživanja iz 2019. godine pokazuju da aktivni sastojci u čaju mogu opuštati krvne žile, poboljšavati funkciju arterija, smanjivati upalu te pomoći regulirati određene procese u tijelu koji utječu na krvni tlak.

Hibiskusov čaj

Hibiskusov čaj priprema se od osušenih latica cvijeta hibiskusa. Ima crvenu boju i ugodan kiselkasti okus. Sadrži spojeve, uključujući antocijane i polifenole, koji mogu pomoći opuštanju krvnih žila, što dovodi do smanjenja kako sistoličkog, tako i dijastoličkog krvnog tlaka.

Studija iz 2019. sugerira da se redovito konzumiranje hibiskusova čaja povezuje s umjerenim, ali primjetnim sniženjem krvnog tlaka, čineći ga popularnim izborom kao prirodnog lijeka za hipertenziju.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži bioaktivne spojeve nazvane katehini, a oni su povezani s različitim zdravstvenim koristima, uključujući snižavanje krvnog tlaka.

Studija iz 2023. s više od 76 tisuća sudionika na jugozapadu Kine sugerira da je ispijanje zelenog čaja, bez obzira na količinu i trajanje konzumacije, povezano sa smanjenjem sistoličkog krvnog tlaka.

Čaj od lista masline

Čaj od listova masline ima nježan biljni okus. Sadrži spojeve poput oleuropeina i hidroksitirosola, a oni se smatraju potporom regulaciji krvnog tlaka jer potiču opuštanje krvnih žila.

U studiji iz 2017., u kojoj je sudjelovala 31 osoba konzumirajući čaj od maslinovog lista 28 tjedana - pripremljenog tako da se pet grama suhih i mljevenih listova prelije s 250 mililitara tople vode i pije dva puta dnevno - pokazalo se da značajno snižava sistolički i dijastolički tlak kod sudionika u roku od četiri tjedna.

Uz to, značajan postotak ispitanika, koji je bio ograničen na osobe s dijagnosticiranom dijabetesom tipa 2 i prethipertenzijom, postigao je standardne razine krvnog tlaka.

Čaj od ploda gloga

Čaj od ploda gloga tradicionalno je korišten za potporu zdravlju srca jer može pomoći proširenju krvnih žila, poboljšavajući cirkulaciju i doprinoseći snižavanju tlaka.

Pregled iz 2020. godine četiri kontrolirane studije pokazao je da pripravci gloga (tablete ili tekući ekstrakti) značajno snižavaju krvni tlak kod osoba s blagom hipertenzijom kad se uzimaju najmanje 12 tjedana.

Iako se u studijama nisu koristili specifično čajevi od ploda gloga, važno je napomenuti da mnogi isti korisni spojevi prisutni u čaju mogu doprinijeti jednakim pozitivnim učincima.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice poznat je po blagim umirujućim svojstvima te se često koristi za opuštanje i ublažavanje stresa, što može neizravno utjecati na krvni tlak.

Sadrži različite korisne spojeve poput flavonoida, terpenoida i kumarina, a istraživanje iz 2020. godine ističe njegov potencijal u područjima kao što su protuupalno djelovanje, antioksidativna svojstva, zaštita jetre, potencijalni učinci protiv raka te - regulacija krvnog tlaka.