SAVJET STRUČNJAKA

Muči vas problem suhe kože? Uz ova tri jednostavna koraka koža će biti nahranjena i dubinski hidratizirana

24.03.2022 u 13:27

Bionic
Reading

Suha, zategnuta, nerijetko crvena i perutava koža? Rijetko tko se barem jednom nije susreo s problemom suhe i dehidrirane kože, a uz ove savjete ovu vrlo neugodnu pojavu možete zauvijek pobijediti

Najnovija istraživanja pokazuju kako su pretraživanja pojma 'hidratantna njega kože' porasla za čak 86 posto u odnosu na prošlu godinu, piše Vogue. 'Dehidrirana koža je koža kojoj nedostaje vode ili pak ima smanjenu sposobnost zadržavanja vode. Može izazivati osjećaj zategnutosti i suhoće, a u težim slučajevima može biti prisutno perutanje, ljuskanje i iritacije,' kaže doktorica Ifeoma Ejikeme, savjetnica za opću medicinu i estetiku. Mnogi od nas, iz osobnog iskustva znaju da suha kože može djelovat blijedo, umorno i ispijeno, s jače naglašenim finim linijama i nepravilnostima. A suha koža također uništava svaki trag zdravog sjaja na koži.

Osim estetskog učinka, suhoća kože djeluje i na zdravlje kože. Pamela Marshall, klinička estetičarka i suosnivačica tvrtke Mortar & Milk, napominje da je iznimno važno da koža bude dobro hidratizirana i vlažna jer će se tada u manjoj mjeri javljati upalni procesi, kao što su akne i crvenilo. 'Dehidrirana koža lojnim žlijezdama šalje poruku da proizvede veću količinu sebuma, a upravo taj višak sebuma uzrokuje nastanak upale. Kada je koža dehidrirana također će se proširiti kapilarna mreža što uzrokuje pojačano crvenilo. Pravilna i redovita hidratacija značajno će smanjiti upalne procese,' objašnjava Pamela Marshall.

Pitate se kako koži pružiti prijeko potrebnu hidrataciju i izbjeći neugodnu suhu kožu? Ova tri načina savjetuju stručnjaci i obećavaju uspjeh, piše Vogue.

Sve počinje zdravom prehranom

Pijenje dovoljne količine vode pri samom je vrhu stvari koje treba učiniti kada je u pitanju hidratacija kože. Međutim, unos tekućine važno je kombinirat sa zdravom dozom esencijalnih masnih kiselina. 'Naša koža je istovremeno hidrofilna i lipofilna, što znači da su nam potrebni i voda i lipidi kako bi bila hidratizirana. Hrana poput orašastih plodova, sjemenki, avokada i masne ribe može imati pozitivan učinak na ukupnu razinu hidratacije kože,' kaže Marshall dodajući kako je svakako preporučljivo uzimanje i dodataka prehrani s omega masnim kiselinama.

Pazite što nanosite na kožu

'Za doista hidratiziranu kožu valja obratiti pažnju na sastojke koje koristimo jer neki od njih mogu uzrokovati dehidraciju, odnosno transepidermalni gubitak vode. Ako pretjerujete sa sastojcima poput alfa-hidroksi kiselina (AHA), uvijek ćete se suočiti s učincima dehidracije,' kaže Pamela Marshall. Iako su aktivni sastojci poput kiselina i retinola briljantni sastojci koji mogu učiniti čuda na koži, Marshall kaže kako ih većina potrošača ne zna pravilno koristiti. 'Aktivne tvari su poput komada kolača – divno je počastiti se povremeno, ali svakodnevna konzumacija može biti štetna za zdravlje. Valja pronaći ravnotežu između aktivnih sastojaka, antioksidansa i zaštitnih tvar,' savjetuje ova stručnjakinja.

Za one koji žele iskoristiti blagodati pilinga, a ne oštetiti kožu, Pamela savjetuje korištenje proizvoda koji sadrže polihidroksi kiselinu (ili PHA), koja, prema njezinim riječima, čini sve što i AHA kiselina ali na znato nježniji način prema koži. 'Budući da PHA kiseline molekularno teže od AHA kiseline, one ne iritiraju kožu i pomažu u smanjenju upale, dok istovremeno rade piling. Također djeluju kao antioksidanti i ovlaživači, koji pomažu u zaštiti i zadržavanju hidratacije kože,' dodaje Pamela.

S druge strane, dr. Ejikeme savjetuje osluškivanje potreba vlastite kože. Ako osjećate da je koža suha ili nadražena, prestanite koristiti ili barem drastično smanjite piling te počnite koristiti proizvode koji sadrže sastojke koji pomažu u smanjenju transepidermalnog gubitka, poput ceramida i niacinamida, koji mogu pomoći u stvaranju kolagena te jačanju funkcije kožne barijere.

U svakodnevnu njegu kože uvedite proizvode koji doista hidratiziraju

Iako je hijaluronska kiselina sastojak kojeg svi hvale, i to sa pravom, postoje i neki drugi sastojci koji također odlično hidratiziraju kožu. 'Glicerin odlično djeluje kao hidratizator kože. Jeftin je, a vrlo često ga hijaluronska kiselina zasjeni,' kaže dr. Ejikeme. Glicerin se može naći u brojnim izvrsnim proizvodima, a kao manja molekula ima sposobnost prodiranja puno dublje u kožu od hijaluronske kiseline. Pomaže u sprečavanju iritacije te ga mogu ga koristiti svi tipovi kože.