40 UDRUGA IZ 28 GRADOVA

Mreža protiv napuštanja životinja

23.01.2009 u 21:00

Bionic
Reading

Zbog izrazito loše situacije u vezi napuštanja životinja i neprovođenja Zakona o zaštiti životinja, formirana je Mreža protiv napuštanja životinja, koja okuplja preko 40 udruga iz 28 gradova uz voditelje skloništa i pojedince koje skrbe za napuštene životinje

Iako Zakon o zaštiti životinja, koji je na snazi preko dvije godine, jasno obvezuje lokalne zajednice na rješavanje problema napuštanja životinja, vrlo je malo dosad poduzeto i situacija prerasta u krizu. Građani sve više kupuju životinje koje kasnije odbacuju na ulicu, udruge i pojedinci koji skrbe o napuštenim životinjama na rubu su snaga, kažnjavanja neodgovornih građana nema, obveznog mikročipiranja svih pasa nema, kao ni programa kastracije.

Rijetki su gradovi čije su vlasti barem pokušale poštovati Zakon o zaštiti životinja, koji imaju izgrađeno sklonište i programe zbrinjavanja te udomljavanja životinja.

Četvrti sastanak Mreže protiv napuštanja životinja održan je u subotu, 24. siječnja u domu HDLU na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu, kako bi predstavnici udruga utvrdili svoje zahtjeve prema državnim i lokalnim vlastima.

Na prošlom sastanku održanom u Skloništu za napuštene životinje grada Zagreba u Dumovcu utvrđeno je loše stanje po cijeloj Hrvatskoj u kojoj je zakonska obveza lokalnih zajednica prepuštena volonterskim udrugama i građanima, što je nedopustivo i neprovedivo. Postojeća skloništa trebaju konkretnu pomoć, a mnoga nova treba izgraditi uz provedbu programa kastracije i udomljavanja životinja.
U Zakonu o zaštiti životinja propisano je prijelazno razdoblje od dvije godine u kojem su lokalne zajednice trebale ispuniti svoje zakonske obveze. No, prijelazno razdoblje je završilo, stanje se pogoršalo, a inertnost lokalnih vlasti i nedovoljna suradnja s udrugama za zaštitu životinja čine problem još većim.

Problem velikog broja napuštenih životinja prisutan je podjednako u gradskim sredinama kao i u manjim mjestima. Skloništa za životinje propisanih Zakonom nedostaje po cijeloj zemlji, a uz njih i pravilne veterinarske skrbi, programa kastracije, udomljavanja životinja i kažnjavanja neodgovornih građana.

Svoje zahtjeve Mreža protiv napuštanja životinja nakon sastanka uputila je Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, svim županijskim uredima te svim gradskim vlastima. Očekujući pomake, Mreža će nuditi suradnju u rješavanju gorućeg problema koji stvaraju neodgovorni građani, a zbog kojih svakodnevno stradavaju životinje.

Na četvrtom sastanku Mreže prisustvovao je i gospodin Volker Fritzmeier koji u Njemačkoj vodi udrugu za potporu projekata zaštite životinja u Hrvatskoj.