NOVA OTKRIĆA

Može li se knjigama za samopomoć izliječiti depresija?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.01.2013 11:02
  • Objavljeno 29.01.2013 u 11:02
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Kod pacijenata kojima su ponuđene 'samopomoćnice' uočena je znatno slabija depresija nakon samo četiri mjeseca

Čitanje knjiga za samopomoć uistinu može ublažiti depresiju, pokazuje najnovije istraživanje. Kod pacijenata kojima su ponuđene 'samopomoćnice' uočena je znatno slabija depresija nakon samo četiri mjeseca. Točnije, rezultati pokazuju da su

samopomoćnice izazvale bolji učinak od antidepresiva.

Stručnjaci smatraju da su najnovija otkrića svakako dobra vijest s obzirom na to da puno ljudi konzumira razne lijekove uz pomoć kojih pokušavaju suzbiti depresiju. Problem je to što većina tih lijekova izaziva ovisnost, a i štetni su za funkcioniranje mnogih organa. Dakle, problem je puno bolje riješiti prirodnijim metodama nego unosom kemikalija u tijelo.

Istraživanje je provedeno u Glasgowu, a u njemu je sudjelovalo više od 200 pacijenata kojima je dijagnosticirana depresija. Polovica njih bila je na antidepresivima, a pokazivali su najrazličitije vrste simptoma te ozbiljne bolesti.

Drugoj polovici, umjesto antidepresiva, dane su knjige za samopomoć koje su se temeljile na kognitivno-bihevioralnoj terapiji. Riječ je o terapiji koje se temelji na stavu da je probleme moguće riješiti promjenom načina razmišljanja i djelovanja. To se inače radi kod psihoterapeuta, ali, nažalost, psihoterapija mnogima nije dostupna. Upravo zato stručnjaci misle kako bi barem malo mogle pomoći samopomoćnice.

'Depresija uništi čovjeku motivaciju i doslovce mu onemogući vjerovanje u to da je promjena moguća. Upravo zato je i opasna, a rezultati ovoga istraživanja daju nadu da je moguće činiti i male korake naprijed uz pomoć knjiga samopomoćnica koje su danas dostupne svima', istaknuo je profesor Christopher Williams, voditelj istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!