(NE)MOGUĆA MISIJA?

Može li se iz seksa u prvoj noći roditi duga veza?

18.10.2012 u 12:04

Bionic
Reading

Dobra vijest stiže za sve one koji su jednog jutra otvorili oči i shvatili da leže pokraj osobe koju su upoznali noć prije. Čini se da seks prve noći ne mora uništiti šanse za dugoročnu vezu

Nova američka studija u kojoj je ispitano 640 odraslih osoba došla je do prilično iznenađujućeg rezultata: parovi koji su spavali prve noći imaju jednaku vjerojatnost da završe u sretnoj dugoročnoj vezi kao i parovi koji su odlagali seks dok njihov odnos nije postao ozbiljniji. Dobra je to vijest za sve ne-tako-dobre djevojke koje sljedeće jutro provode propadajući u zemlju od srama uvjerene da ih muškarac s kojim su legle u krevet već prve noći neće nazvati jer je dobio ono što je htio.

Ponekad možete upoznati neku osobu i kemija može biti tako dobra da se seks čini prirodnim rješenjem. Uostalom, svi smo odrasli ljudi, zar ne? Ipak, nije li pomalo konzervativno i antifeministički čekati seks, pita se kolumnistica Daily Maila?

Iako vjeruje da je takav pristup konzervativan, ipak savjetuje da seks malo odgodimo jer se skokom u krevet odmah guramo u daleko intimniji prostor nego što smo spremni. U idealnom slučaju par hoda (bez seksa) dok oba partnera ne budu prilično sigurna da su kompatibilna, da žele od veze istu stvar i da, što je najvažnije, jedno drugo mogu usrećiti.

To, naime, zahtijeva logično razmišljanje i objektivnost. Dobar nam seks to odmah krade: teško je promatrati svog novog partnera razumno i objektivno dok se njegove usne spuštaju od trbuha pa… (OK, nastavite sami). Psiholozi taj fenomen nazivaju sljepilom požude: toliko smo zaokupljeni partnerovim tijelom da zaboravljamo vidjeti osobu koja to tijelo ispunjava. Mnogi od nas završe u emocionalnom odnosu s ljudima za koje tek naknadno zaključimo da su loši za nas. 'Ne sviđa mi se, ali ga volim' govori se u takvim slučajevima, jer kad stavite mozak na čekanje i razmišljate samo svojim tijelom možete se nakon strasti probuditi i otkriti da ste štošta obećali i na različite ste se načine obvezali prema osobi koja nije toga vrijedna.

Druga ključna stvar u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Social Science Research upućuje da se ljubav može razviti iz seksa za jednu noć samo ako su oba partnera otvorena za ozbiljnu vezu.

Ako se dakle jednog jutra i probudite u takvoj situaciji, možda ne biste trebali planirati brzoplet izlaz iz neugodne situacije, nego možda dati vezi šansu. Dajte mu do znanja da želite više i možda će se jedna noć pretvoriti u dugu i lijepu vezu.