UMJESTO ĆEVAPA ILI BUREKA...

Može li hrana 's nogu' biti zdravija?

26.09.2014 u 07:33

Bionic
Reading

Navikli smo da usput jedemo hamburgere ili sendviče, ali hrana 's nogu' može biti i - juha

Ubrzanim načinom života kakvim danas živi većina ljudi, promijenio se i način na koji se hranimo. Nerijetko, u nedostatku vremena jedemo ' s nogu', a hrana koja nam se usput nađe nikako se ne može nazvati zdravom. Sendviči, ćevapi, hamburgeri, pizze, pekarski proizvodi… To su samo neke od namirnica koje se najčešće konzumiraju tijekom radnoga dana jer su najdostupnije.

No stvari mogu izgledati i drugačije ili bolje rečeno zdravije, a upravo na to se želi skrenuti pozornost novim gastro projektom pod nazivom 'Klopa s klupa'. Riječ o projektu koji će biti održan zagrebačkom Dolcu u subotu, 27. rujna s početkom u 18 sati. Iako je kod nas riječ o novosti, takvi festivali hrane u svjetskim metropolama uobičajeni su i vrlo prihvaćeni te postaju prava alternativa nezdravoj brzoj hrani.

Klopa s klupa fini je projekt u sklopu kojega će građanima biti ponuđeni domaći i internacionalni zalogaji. 'Hrana koja se jede s nogu ne mora biti nezdrava – to je ono što želimo poručiti ovim projektom. Nešto što je s nogu može biti itekako zdravo, kreativno, ukusno, ali i povoljno', napominje Karla Andrić, voditeljica PR-a projekta Klopa s klupa.

Poznato je da se na tržnicama može pronaći zdrava hrana pa se zato Klopa s klupa i održava na Dolcu. Svježe voće i povrće koje će se prodavati u jutarnjim satima, navečer će se pretvoriti u jela koja će pripremati poznati kuhari iz 15 restorana.
'Građanima će biti ponuđen izbor raznolikih, ali jednostavnih jela kako i priliči uličnoj hrani. Bit će tu, među ostalim, losos mariniran u votki i kopru, suši, wok, tjestenina od kave i kakaa, raznolike namirnice, ali u svakom slučaju zdrave', najavljuje Karla Andrić.

Dodaje kako je Klopa s klupa pilot-projekt, ali želja je svih da to bude događaj koji će se održavati jednom mjesečno ili možda čak i jednom tjedno. 'Takva događanja vani okupljaju puno ljudi i mi vjerujemo da će tako biti u Zagrebu. Uz kvalitetnu i povoljnu hranu, bit će i dobrog vina te koktela, ali i dobre glazbe', ističe Karla Andrić.

Napominje i kako nikako ne treba zaboraviti na mnogostruku korist projekata poput ovoga: 'To je i turistička atrakcija koja Zagreb čini zanimljivijim. Dakle, to je projekt od kojega će profitirati prodavači, proizvođači, restorani koji sudjeluju, turizam, ali i sami građani.'

Cijene hrane kretat će se od 20 do 40 kuna, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se 'stojećki' jesti, primjerice, juha od bundeve…