TKO BI REKAO

Možda niste ni znali da ovo šteti vašim zubima

08.11.2014 u 07:30

Bionic
Reading

Kad vam netko spomene karijes, pretpostavljamo da su prve stvari na koje pomislite slatko, kava, loša zubna higijena, no nećete vjerovati što sve još škodi vašem ugrizu

Tjelovježba

Jasno nam je da zvuči ludo, ali nedavno njemačko istraživanje ukazuje na to da dugo intenzivno vježbanje šteti zubima. Istraživački tim je usporedio zube sportaša koji su izrazito izdržljivi s onima koji nisu toliko fizički aktivni i otkrio je da sportaši češće imaju problema s caklinom, piše Prevention

Štoviše, znanstvenici su utvrdili da je rizik od karijesa veći što osoba više vježba. Razlog toj neobičnoj vezi je to što vježbanje smanjuje količinu sline u ustima, a ona je puna minerala koji čuvaju zube i neutraliziraju kiselinu koja uzrokuje trošenje i truljenje. Također, sportska pića sadrže slične kiseline, a energetski gelovi su puni šećera koji pridonose problemima u usnoj šupljini.

Rješenje je jednostavno – redovito pranje zuba i ispiranje vodom nakon svakog obroka. Žvakanje kauguma bez šećera stvara slinu, a ne šteti zubima, pa je i to dobar način za očuvanje zuba ako se bavite sportom.

Dizanje utega

Znamo, znamo – reći ćete da je to ista stvar kao tjelovježba, no dizanje utega stvara dodatni napor zbog grčenja vilice. Iako ista stvar polako uništava zube dizača utega, također i potiče dotjecanje krvi u dijelove mozga koji su zaduženi za motoričku kontrolu.

Ako stišćete zube kad vježbate ili dižete utege, razmislite o štitniku za zube kakve nose boksači.

Lijekovi

Nema nikakve sumnje da među stotinama lijekova za svakojake probleme postoje oni koji isušuju usta. To dovodi do već prije spomenutih problema sa zubima, pa je rješenje isto kao i za intenzivnu tjelovježbu – pravilna dentalna higijena, često ispiranje i žvakanje kaugume bez šećera.

Žgaravica

Nema sumnje da nije ugodno kad u prsima imate osjećaj da vas nešto steže, no jeste li znali da kiselina koja se vraća prema vašim ustima iz želuca može ozbiljno naštetiti vašim zubima? Cijela stvar postaje još ozbiljnija kad vam kažemo da je ta kiselina još i jača od one koja inače napada vašu usnu šupljinu.

Ako često imate problema s kutnjacima, problem je vjerojatno u žgaravici. Posavjetujte se s liječnikom kako riješiti taj problem i usput sačuvajte i lijep osmijeh.

Pranje zuba

Vjerojatno mislite da smo poludjeli. Pranje zuba šteti zubima? Na žalost, pranje zuba nakon soka, energetskog pića i crnog vina može oslabjeti caklinu i stvoriti žutilo na zubima. Razlog je kiselost tih pića, a rješenje je ispiranje vodom. Nakon što malo zalijete usta vodom, nemojte prati zube bar 40 minuta jer morate dati priliku kalciju u slini da vam remineralizira osjetljiva područja.