EFEKTNI DETALJI

Mozaik pločice za svaki kutak

kupaonica

kupaonica

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Od antičkih vremena pa sve do danas, mozaik je neizostavan pri uređivanju interijera. Svoju primjenu nalazi u javnim i privatnim prostorima, a postavlja se na zidne, podne i stropne površine

Mozaik unosi specifičnu ljepotu u prostor, a snaga efekta ovisi o veličini površine koju zauzima te materijalu od koga je sačinjen. Mozaici se izrađuju od kamena, keramike, stakla kao i plemenitih metala. Posebne umjetničke vrijednosti imaju i oni koji su sastavljeni od kombinacije različitih materijala.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mozaikom možete naglasiti određeni dio zida u dnevnom boravku

Danas su najčešće u primjeni mozaici koji se koriste u formi keramičkih pločica, a načinjeni su od stakla ili keramike. Mozaik pločice su unaprijed složene u formate određenih dimenzija, koje postavljene na mrežicu postaju fleksibilne te s lakoćom oblažu ovalne površine i okrugle stupove.

Fugiranje pločica kao i elemenata mozaika se radi naknadno tako da se u konačnici ne može primijetiti razlika u spoju između dviju gotovih pločica odabranog formata, odnosno dvaju staklenih ili keramičkih elemenata mozaika.

Cijene mozaik pločica ovise o vrsti materijala, kao i načinu slaganja. Komercijalne linije mozaik pločica proizvode se tvornički, a one s kompleksnijim ili posebno naručenim motivima slažu se djelomično ili potpuno ručno. Na cijenu mozaik pločica utječe i vrijeme potrebno za slaganje četvornog metra mozaika što kod posebnih motiva može trajati i do osam sati.

Mozaik pločice se u dizajnu stambenih interijera najčešće povezuju u s opremanjem kuhinja i kupaonica. Iako su se pojavili mnogi novi materijali, obloga kuhinjskog zida ili dijelova kuhinjskih fronti mozaik pločicama i dalje je atraktivna. Primjena mozaika osobito je preporučljiva u opremanju rustikalnih kuhinja, ali će se odlični efekti postići i mozaikom u suvremenom minimalističkom dizajnu kuhinje kao i blagovaonice koja je često dio kuhinje.

Kupaonski prostor idealan je za primjenu mozaika zbog estetskih efekata koji se postižu, ali i zbog jednostavna održavanja prostora koji traži visoke higijenske uvjete. U kupaonici je preporučljivije odabrati stakleni ili keramički mozaik nego kameni zbog kemijskih sredstava koja se primjenjuju u održavanju. Mozaik se odlično uklapa s klasičnim keramičkim pločicama, tako ga možete primijeniti samo u dijelu kupaonice koji želite naglasiti, primjerice oko umivaonika i kade.

Mozaik pločice se koriste u javnim i privatnim spa prostorima, kao i teretanama. Ako želite privatni spa prostor za opuštanje i vježbanje učiniti ugodnim i umjetničkim, upotrijebite mozaik koji pruža bezgranične mogućnosti slaganja i stvaranja atraktivnih ploha.

Primjena mozaika daleko nadmašuje klasičnu pretpostavku primjene samo u kuhinji i kupaonici. Izuzetan efekt mozaik pločicama postiže se postavljanjem u spavaću sobu iznad uzglavlja kreveta. Mozaik može imati određeni motiv kao temu ili ponavljajuće uzorke s efektom zidne tapete.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Kupaonski prostor idealan je za primjenu mozaika

Na sličan način mozaik pločicama može se naglasiti željeni zid u dnevnom boravku poput onoga iza sjedeće garniture, centralne komode ili oko kamina. Efekti na zidu se mogu dodatno pojačati kombinacijom mozaika s kamenim ili drvenim oblogama u većim formatima.

Mozaik je idealan za naglašavanje i dekoriranje detalja kao što su lampe, lončanice za cvijeće, ogledala… Slaganjem komadića mozaika, ali i atraktivnih gotovih mozaik pločica možete kreirati unikatno umjetničko djelo na zidu koje će krasiti vaš dom i pobuditi pažnju svih posjetitelja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi