korisni trikovi

Mogu li se prašak za pecivo i soda bikarbona zamijeniti u receptima? Zavirite u ormariće, sigurno ćete naći dobru zamjenu

17.11.2021 u 13:53

Bionic
Reading

Svi smo se barem jednom našli u ovoj situaciji: pripremate omiljeni desert, kruh ili kiflice i u jednom trenutku shvatite kako vam nedostaje jedan od ključnih sastojaka. Kada je taj sastojak soda bikarbona ili prašak za pecivo je li doista nužno odmah otrčati u trgovinu ili se možda u vašim kuhinjskim ormarićima krije sasvim dobra zamjena?

Recepti koji sadrže kisele sastojke, poput mlaćenice, meda ili melase, zahtijevaju sodu bikarbonu, budući da je to osnovni mineral koji djeluje s kiselinom i pomaže da se smjesa tijekom pečenja dobro podigne. Prema riječima stručnjaka, ne postoje zamjene koje se točno podudaraju sastavom, ali ipak postoje drugi sastojci koje možete upotrijebiti u hitnim situacijama umjesto sode bikarbone, piše marthastewart.com.

Jedan od načina da zamijenite sodu bikarbonu je korištenje brašna koje se samo diže jer ono sadrži sredstva za dizanje koje uzrokuju širenje i rast tijesta. Brašno koje se samo diže je zapravo višenamjensko brašno pomiješano s praškom za pecivo i soli. Da biste ga napravili sve što trebate učiniti je pomiješati jednu šalicu višenamjenskog brašna s jednom i pol žličicom praška za pecivo i četvrtinom žličice soli.

Za kolače i muffine još jedan dobar trik je je odvojiti jaja i umutiti bjelanjke u čvrst snijeg te dodati u smjesu netom prije pečenja. U ovoj zamjeni bjelanjci djeluju kao aktivni sastojak dizanja, a ako radite s receptom koji zahtijeva samo jedan ili dva bjelanjka, vjerojatno ćete trebati dodati još koji.

Druga opcija je da posegnete za praškom za pecivo ako vam je ponestalo sode bikarbone. Prašak za pecivo dobro će funkcionirati u određenim receptima jer sadrži sodu bikarbonu, ali trebat će vam ga više ako ga koristite kao zamjenu za sodu bikarbonu. Detaljnije objašnjeno, prašak za pecivo također sadrži kiselinu i element koji upija vlagu, kao što je kukuruzni škrob. Prašak za pecivo koristi se za dizanje smjese bez obzira sadrži li recept kisele sastojke. Aktivirat će se u trenutku kada se pomiješa s tijestom u receptima kao što su kolači, kolačići ili palačinke te drugi put kada dođe u dodir s toplinom u pećnici ili na ploči za kuhanje.

Izmjena recepata relativno je jednostavna s praškom za pecivo, kaže stručnjak za kuhinjske zagonetke, Thomas Joseph. Na primjer, ako vaš recept zahtijeva jednu žličicu sode bikarbone, u tom slučaju zamijenit ćete je s tri puta više praška za pecivo. A budući da vam nedostaje i kiseli sastojak, morat ćete dodati malo kiseline u smjesu. To bi bila otprilike žličica limunovog soka, a možete koristiti i jogurt ili malo mlaćenice. Iako ćete ovom tehnikom zamjene možda dobiti nešto malo drugačiji okus, dobit ćete aktivni sastojak za dizanje tijesta, potreban za savršeno pahuljaste pečene proizvode.

Važno je znati: prašak za pecivo i soda bikarbona nisu isti tako da ne možete jednostavno zamijeniti jedno drugim. Oba su sredstva za dizanje, ali u receptima djeluju drugačije. Prašak za pecivo je zapravo soda bikarbona pomiješana s kiselinom. Kada prašak za pecivo dođe u dodir s tekućinom, oslobađaju se mjehurići ugljičnog dioksida, što uzrokuje dizanje pečenih proizvoda. Prašak za pecivo obično ima 'dvostruko djelovanje', što znači da se aktivira jednom kada dođe u dodir s tekućinom i ponovno kada se zagrije. Soda bikarbona također će pomoći vašim omiljenim kolačima i keksimada narastu, ali treba joj nešto kiselo, kao što je limunov sok, mlaćenica ili ocat, da bi djelovala.

Mlaćenica i soda bikarbona

Mlaćenica je vrlo kisela, pa dobro djeluje za aktiviranje sode bikarbone — što je čini odličnom zamjenom za prašak za pecivo. Ako recept zahtijeva 1 žličicu praška za pecivo, dodajte ¼ žličice sode bikarbone sa suhim sastojcima i ½ šalice mlaćenice s mokrim sastojcima. Morat ćete smanjiti ostale tekućine u receptu zbog dodatne ½ šalice, tako da ovo nije sjajna opcija za recepte koji ne zahtijevaju puno tekućine.

Jogurt i soda bikarbona

Jogurt je još jedan kiseli sastojak koji, kada se pomiješa sa sodom bikarbonom, može oponašati učinke praška za pecivo. Koristite istu formulu kao i za mlaćenicu.

Kiselo mlijeko i soda bikarbona

Ako vam se mlijeko ukiselilo, ali još nije zgrušano, to znači da je krenulo u proces fermentacije i sadrži mliječnu kiselinu koja će aktivirati sodu bikarbonu. Samo pazite da mlijeko bude ukiseljeno, a ne pokvareno.

Limunov sok i soda bikarbona

Limunov sok bogat je limunskom kiselinom, pa je izvrstan za aktiviranje sode bikarbone kao zamjene za prašak za pecivo. Samo budite oprezni: limunov sok također ima jak okus. Koristite ga kao zamjenu u receptima koji zahtijevaju samo malu količinu praška za pecivo, a kako biste zamijenili 1 žličicu praška za pecivo, dodajte ¼ žličice sode bikarbone sa suhim sastojcima i ½ žličice svježeg limunovog soka s mokrim sastojcima.

Ocat i soda bikarbona

Baš kao i sok od limuna, ocat je vrlo kiseo i vjerojatno ga imate u kuhinji. Bijeli ocat ima najneutralniji okus, tako da će vjerojatno ostati neprimijećen u receptu, ali rižin ocat ili jabučni ocat također će djelovati u maloj količini. Za zamjenu za 1 žličicu praška za pecivo, pomiješajte ½ žličice octa s ¼ žličice sode bikarbone.

Melasa i soda bikarbona

Melasa nije jako kisela, ali kada se pomiješa sa sodom bikarbonom može imati slična svojstva dizanja kao i prašak za pecivo. U osnovi je to šećer (sok od šećerne trske koji je prokuhan), tako da će dodati više slatkoće receptu. Svakako to uzmite u obzir i smanjite udio šećera u receptu. Također imajte na umu da je melasa tekućina, tako da ćete morati smanjiti ostale tekućine u receptu, a da biste zamijenili 1 čajnu žličicu praška za pecivo, pomiješajte ¼ šalice melase i ¼ žličice sode bikarbone.

Što kada nemate ni sodu bikarbonu ni prašak za pecivo?

Većina nadomjestaka za prašak za pecivo zahtijeva upotrebu sode bikarbone, ali ako ni nju nemate pri ruci, možda ćete u nekim receptima moći upotrijebiti tučeni bjelanjak da dodate malo volumena. Istucite jedan ili dva bjelanjka i lagano umiješajte u tijesto (nemojte previše miješati jer će se bjelanjci ispuhati). Ovo neće funkcionirati za sve recepte, ali je jako dobra zamjena opcija za palačinke ili vafle.

Ako ste stvarno u nevolji i nemate prašak za pecivo ni sodu bikarbonu, umjesto mlijeka ili vode u receptu upotrijebite mineralnu vodu koja će dati malo dodatnog volumena. No, upotrijebite je samo ako vam treba malo podizanja jer neće funkcionirati kod zahtjevnijih recepata.