THE COCOCHINE

Moderna azijska jela u drevnom londonskom konačištu

26.05.2024 u 19:56

Bionic
Reading

Tim Jefferies, vlasnik galerije Hamiltons u luksuznoj londonskoj četvrti Mayfair i chef Larry Jayasekara koncem ožujka otvorili su restoran The Cocochine, renovirajući i dajući novu svrhu povijesnom posjedu u Bruton Placeu živahnoj minijaturnoj ulici u modernom i ekskluzivnom dijelu središnjeg Londona.

Zgrada u kojoj se restoran nalazi nekadašnje je konačište, odnosno konjušnica s prenoćištem, na adresi Bruton Place 27, u blizini trga Berkeley. Tim i Larry pristupili su posjedu kao skrbnici, čuvajući i pažljivo obnavljajući trokatnicu, da bi u njoj smjestili svoj restoran koji je dobio ime prema nježnom nadimku Jefferiesove male kćeri, a proteže se na sva tri kata i podrum zgrade koju krase fini detalji i pomno osmišljen interijer, samo da bi doživljaj gostiju bio što upečatljiviji. Jelovnici u glavnoj blagovaonici u potpunosti su à la carte, s rezervacijom stola za čitavo vrijeme ručka ili večere, što je u Londonu prilična rijetkost, pogotovo u boljim restoranima i luksuznijim četvrtima.

Klasično obučen, ali neopterećen nekim posebnim stilom, Jayasekara nudi kuhinju koja je posveta njegovim putovanjima i iskustvu, ili kako to on sam naziva – 'slavlje radosti jela'. S obzirom na svoje dvadesetogodišnje iskustvo rada u vrhunskim restoranima, uspostavio je bliske odnose s pomno odabranim dobavljačima - ribarima i malim uzgajivačima, kako bi svojoj kuhinji osigurao najkvalitetnije moguće namirnice koje se mogu naći u Britaniji, ali i inozemstvu.

S pristupom regenerativnom mješovitom poljoprivrednom imanju Rowler u Northamptonshireu, kuhinja Cocochine dobro je opskrbljena voćem, povrćem, sezonskim cvijećem i mesom, uključujući divljač, kao i govedinu, janjetinu te meso izvornih i rijetkih pasmina svinja, izravno s farme. K tome, gosti mogu očekivati i mnoge druge primjere izvanrednih namirnica koje će se redovito pojavljivati u njegovim jelima - od čokolade neovisnog proizvođača čokolade iz ruralnog Suffolka, s opskrbom sirovina iz jednog izvora, do čiste kokosove kreme bez konzervansa, koju je Larry nedavno otkrio u rodnoj Sri Lanki.

'Odrastajući u selu u Šri Lanki, čovjek od malih nogu shvati koliko vremena i predanosti treba za uzgoj vrhunskih namirnica. Mi chefovi imamo pristup nekim od najboljih proizvoda na svijetu i želim podržati te sustave svuda u svijetu i predstaviti ih na svakom jelovniku', kaže Jayasekara.

  • +9
The Cocochine Izvor: The Cocochine / Autor: Justin De Souza

Od kuhinje do interijera, Cocochine slavi umjetnost i zanatstvo. U prizemlju se nalazi glavna à la carte sala s 28 sjedećih mjesta, gdje je rasvjeta tako dizajnirana da ne baca sjenu na stolove, da bi gosti mogli udobno objedovati. Rukohvati na stepeništu, obloženi kožom, vode do prve razine, gdje pod prekriva posebno naručeni mozaik inspiriran jednom izložbom djela Guida Mocafica, švicarskog fotografa s pariškim studijem, inače specijaliziranom za mrtvu prirodu (naručitelji Chanel, Dior, Gucci…) u Galeriji Hamiltons. U prostoriji se nalazi chefovski pult i oko njega sjedala za sedam gostiju s pogledom na srce zgrade - kuhinju. U tom fleksibilnom prostoru gosti mogu uživati u piću i sitnim zalogajima prije večere ili, možda, kratkom obroku od jednog jela i čaše vina. Prostor se također može rezervirati za male privatne prigode s menijima po narudžbi.

U podrumu se nalazi vinski podrum čiju jezgru čini zbirka vrhunskih vina i šampanjaca. Klasici iz Burgundije i Bordeauxa te izbor kultnih vina iz cijeloga svijeta tu su položeni uz vina boutique vinarija i vina malo poznatih, ali iznimno intrigantnih sorata. Bezalkoholne alternative se fermentiraju, infuziraju i destiliraju unutar kuće, recimo iz izbora ručno valjanih, hladno namakanih čajeva sa Šri Lanke i sirupa dobivenih od voća i cvijeća s farme.

Jela koja se nude u Cocochineu spadaju u kategoriju moderne azijske kuhinje i goste pozivaju na azijsku kulinarsku avanturu, s Larryjevim autentičnim fuzijskim jelima, bilo da jelac želi zagrabiti u delicije iz japanske bento kutije, srknuti iz zdjele pune slasne malezijske lakse ili se prepustiti uživanju u nevjerojatno ukusnom tajlandskom curryju.

Ukratko, jelovnik sadržava favorite iz cijele Azije - od tradicionalnog kineskog yum chaa (kantonska tradicija doručka koji uključuje kineski čaj i dim sum) do moderne azijske kuhinje s autorskim pečatom. Domaćini su odlučili uzeti najbolje od različitih azijskih kuhinja, kako bi ponudili jela koja vraćaju stara sjećanja, a istovremeno stvaraju prostor za nova. Budući se London nekad ne može zasititi noviteta, prvi tjedni novog restorana odavno su potpuno rezervirani.