I TO PLESOM

'Milijarda ustaje' protiv nasilja nad ženama

11.02.2013 u 11:19

Bionic
Reading

Kampanja 'Milijarda ustaje' odvijat će se simultano u 190 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata te ugledne javne osobe

'One Billion Rising', odnosno 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama', naziv je svjetske kampanje kojom se želi skrenuti pozornost na problem nasilja nad ženama.

Hrvatski centralni događaj bit će održan u Zagrebu 14. veljače na Zrinjevcu od 14 do 18 sati. Događaj organiziraju ženske organizacije civilnog društva Hrvatske, kao i Savez udruga osoba s invaliditetom i UNDP Hrvatska te brojne osobe iz naše kulturne javnosti.

Kampanjom 'Milijarda ustaje' želi se pokazati predanost i solidarnost s borbom protiv nasilja jer, prema UN statistikama, milijarda žena u svijetu proživljava nasilje. Mnoge ga, nažalost, neće preživjeti pa je cilj upozoriti na pogubne posljedice nasilja nad ženama.

Kampanja 'Milijarda ustaje' odvijat će se simultano u 190 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata te ugledne javne osobe.

U Hrvatskoj će se plesom protestirati u Zagrebu, Splitu, Slavonskom Brodu, Zadru, Krapini, Čakovcu, Sisku, Kutini, Rijeci, Križevcima, Slatini, Karlovcu, Virovitici, Koprivnici, a u našoj regiji u Sarajevu, Novom Sadu, Beogradu, Leskovcu, Podgorici, Banja Luci, Nišu, Kruševcu i Skopju.