UOČITE RAZLIKU

Meneghetti Noć Magnuma u Basementu

28.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Magnum na latinskom znači 'veliki' ili 'iznimno veliki'. Prema nekim vinskim stručnjacima vino u magnum bocama odležava gracioznije i razvija se drukčije nego u standardnim 0,75l bocama. Do 18.stoljeća vino je odležavalo u bačvama te se izvlačilo u vrčeve kako bi se moglo konzumirati

Početkom 18.stoljeća pojavljuje se trend puhanja stakla što staklene boce čini dostupnijima pa ih mnogi vinari počinju koristiti u svojim vinarijama. Prema legendi, standardna boca od 0,75l nastala je jer je puhač stakla iz jednog daha mogao toliko napuhati.

Magnum Boce imaju zapremninu dvije standardne boce od 0,75l. Boce vece od Magnuma ime su dobile po Biblijskim Kraljevima od kojih je prva 'Jeroboam' zapremnine šest standardnih 0,75l boca; zatim 'Salamanazar' zapremnine dvanaest standardnih boca ili 9l; 'Balthazar' zapremnine 12l; te „Nebuchadnezzar“ zapremnine 15 litara.

Kako bi napokon odgonetnuli postoji li razlika u vinu iz Magnum boca i onoga u standardnim bocama, Meneghetti vina u suradnji sa vinskim barom Basement odlučili su organizirati večer Meneghetti Magnuma. Na večeri Meneghetti Magnuma služiti ce se samo vina iz Magnum boca koja će se moći kušati na čaše.

U ponudi će biti Magnumi: Meneghetti Crveno 2009, Meneghetti Bijelo 2010, Meneghetti Classic 2010, Kuća Glavić Rose 2012. U ponudi se možda nađe i koja boca Duplog Magnuma.

Ova jedinstvena prilika održat će se u vinskom Baru Basement, Tomićeva 5 (kod uspinjače) u četvrtak 5.12.2013 sa pocetkom u 19h.