REDIZAJN 3. GENERACIJE

Megane zategnutih bora stigao u Hrvatsku

17.01.2014 u 13:20

  • +6

Renault Megane

Izvor: Promo fotografije / Autor: Romeo Ibrisˇevic´

Bionic
Reading

Renault je od 1995. godine i lansiranja prve generacije globalno, na čak 110 tržišta diljem svijeta, prodao više od devet milijuna Meganea, što ovaj automobil čini vrlo važnim vozilom za francuskog proizvođača

Kako to obično biva, nakon nekoliko godina na tržištu došao je red i na zatezanje bora, a posljednjim faceliftom Renault nije dobio samo na unaprijeđenom izgledu, već i na mehanici te razinama opreme.

Redizajn se poglavito očituje u izgledu prednjeg kraja, s novim većim logom, kao i novim svjetlosnim sklopovljem s dnevnim LED svjetlima, te atraktivnije oblikovanom rešetkom hladnjaka. Iznutra je automobil pak dobio unaprijeđeni multimedijalni sustav R-link koji omogućava povezivost s internetom te sustav VISIO koji pomoću kamere smještene ispod središnjeg retrovizora pomaže održavati udaljenost od vozila ispred, te automatski podešava snop dugih i kratkih svjetala kako ne bi zasljepljivao vozače automobila koji vam dolaze ususret.

Tu je i novi motor Energy TCe 130 koji sad dolazi uparen i s automatiziranim mjenjačem s dvije spojke, dok je iz ponude nestao atmosferski 1.6 benzinac koji se pokazao neisplativim zbog novog sustava računanja trošarina. Novost je i to da je ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa odsad standardan na svim modelima.

U Renaultu su se pohvalili i novom specijalnom izvedbom Megane RS-a koja bi trebala osvanuti prije ljeta. Navodno bi automobil trebao biti poprilično snažniji te raspolagati s novim ispušnim sustavom koji je razvio neimenovani slovenski proizvođač (čitaj: Akrapović).

Renault očekuje da će u Hrvatskoj prodati 729 Meganea ove godine, od toga 60-ak posto Grandtoura, 35 posto Berline i svega nekoliko postotaka Coupea. 90-ak posto prodanih modela trebalo bi imati dizelski motor pod poklopcem.

Cijena osnovnog modela s 1,2-litrenim benzincem od 115 KS kod nas će iznositi 112.900 kuna, dok će za Grandtoura trebati nadoplatiti 6.000 kuna. Osnovni dizelaš sa 95 KS nešto je skuplji te mu cijena iznosi 116.900 kuna.