POGLEDAJTE NOVI FILM

Međunarodni je dan prava životinja

Bionic
Reading

Od 1998. godine, 10. prosinca obilježava se kao Međunarodni dan prava životinja. Obilježavanje ovoga dana za cilj ima podsjetiti nas na to da ovaj planet dijelimo s drugim životinjskim vrstama koje imaju pravo na život bez čovjekova iskorištavanja

Na Međunarodni dan prava životinja Prijatelji životinja predstavljaju kratki film o životinjama snimljen u Hrvatskoj. Film je postavljen na zasebnoj internetskoj domeni www.nevidljive-zivotinje.com i prikazuje životinje i njihovu bol koje često ne vidimo ili ne želimo vidjeti.
Premijerno prikazivanje filma započet će u četvrtak, 10. prosinca 2009. na Titovom trgu u Rijeci u 12 sati gdje će biti postavljeno projekcijsko platno unutar potpuno prekrivenog šatora. Prijatelji životinja pozivat će građane da kroz malene otvore na šatoru zavire u svijet skriven od naših očiju i naše savjesti.

Dovoljno radoznali građani dobit će i posebno za Međunarodni dan prava životinja tiskanu brošuru 'Zašto vegan?' kako bi se upoznali s konkretnim informacijama o prednostima nenasilnog, ekološki i zdravstvenog prihvatljivijeg načina života.

Svake godine, nekoliko desetaka milijardi životinja diljem svijeta namjerno je uzgojeno, zatočeno, mučeno i na kraju ubijeno zbog ljudske obijesti. Kao u Europi i ostatku svijeta, i u Hrvatskoj životinje bivaju na jednak način iskorištavane. Film 'Nevidljive životinje' u cijelosti je snimljen u Hrvatskoj i prikazuje istinu koju ne želimo vidjeti.

Ne stoji tvrdnja da su životinje u Hrvatskoj 'sretne' i da, primjerice, naše krave žive na prostranim pašnjacima. Skoro 80 posto krava u Hrvatskoj na trajnom je vezu, odnosno čitav život provode zatvorene u štali zavezane lancem. Ni drugim životinjama nije ništa bolje, već naprotiv, gore nego u drugim zemljama. Pritom ne treba zaboraviti na činjenicu da bez obzira na to kakav one 'tretman' tijekom života imale, sve životinje završavaju brutalno ubijene u klaonici.

Film 'Nevidljive životinje' u samo pet minuta razotkriva stanje na farmama i domaćinstvima u Hrvatskoj i donosi zapanjujuće scene hrvatske životinjske svakodnevnice. Ipak, 'Nevidljive životinje' donose i jasnu poruku suosjećanja te nam daju priliku da vidimo one pred čijom patnjom svi zatvaraju oči. Životinje, stvarni akteri u ovom kratkom filmu, pozivaju nas da progledamo i izaberemo put prema održivom načinu života za nas i sve druge životinjske vrste.

Životinje su danas u tolikoj mjeri potlačene da se prava svjesnih jedinki i njihovih jasnih želja za vlastitim životom potpuno izgube u svrsi masovne ljudske proizvodnje. No ne treba zaboraviti da su i hrvatska polja nekada bila puna kmetova koji su robovali feudalcima. Ne tako davno i ljudi crne puti robovali su bijelcima u Americi, a na ovim područjima žene nisu imale jednaka prava kao i muškarci. Trebamo uvidjeti povezanost diskriminacije i boriti se protiv svakog njezinog oblika pa tako i specizma, odnosno diskriminacije na osnovi vrste.

Donald Watson, suosnivač Veganskog pokreta u Engleskoj u četrdesetimim godinama 20. stoljeća, vjerovao je da je uzgajanje životinja na farmama iznimno nepravedno
. Tijekom jednog posjeta farmi, opazio je: 'Naizgled idilična scena je, ni više ni manje, smrtna kazna gdje su dani života životinja obilježeni onime kad više neće biti na usluzi ljudima. Možemo jasno vidjeti da je trenutačna civilizacija zasnovana na masovnom izrabljivanju životinja, jednako kao što su prošle civilizacije bile zasnovane na izrabljivanju robova…'