PRAKTIČNO I EFEKTNO

Maštovitim policama osvježite dom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Police su izuzetno praktičan element namještaja – osim za odlaganje knjiga, dekorativnih predmeta, tehničkih uređaja, fotografija i drugih stvari, dekoriraju, pregrađuju i obogaćuju prostor u funkcionalnom i estetskom smislu
interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Police iza sjedeće garniture praktične su i nenametljive

Police svoju primjenu nalaze u svim stambenim prostorijama: kuhinjama, blagovaonicama, dnevnim boravcima, dječjim i spavaćim sobama, kupaonicama, ulaznim prostorima. Kao praktičan, višenamjenski komad namještaja, izazov su dizajnerima, koji se kreativno poigravaju i uvijek iznova predstavljaju nove atraktivne oblike te police postaju izrazito dekorativan element interijera.

Materijali za izradu polica su raznovrsni. Mogu biti napravljene od drva, iverala, MDF-a, stakla, inoxa, pleksiglasa, kovanog željeza ili u kombinaciji više materijala. Oblik i materijal se najčešće prilagođavaju ostalom namještaju, ali mogu biti izvedene i kao samostalan, tj. neovisan element u prostoru, pogotovo kada se interijer uređuje kombiniranjem različitih stilova.

Police u dnevnom boravku mogu biti postavljene na centralni zid te zajedno s TV uređajem tvoriti cjelovit element. Mogu se postavljati iznad sjedećih garnitura, pored kamina ili samostalno na zidu u punoj ili segmentnoj dužini. Ovisno o raspoloživom prostoru i potrebama, smještaju se nisko – horizontalno, visoko – vertikalno ili u kombinaciji.
Do punog izražaja u prostoru dolaze kada se koriste u funkciji biblioteke te zauzimaju cijeli zid ili više njih u prostoru. Kako bi se razbila monotonija dugih i visokih ploha, preporučljivo je odabrati police u kombinaciji više materijala, npr. staklo, drvo i metal ili primijeniti više boja. Na taj će način plohe biti dinamičnije, a kompletan ugođaj u prostoru vedriji.

Vrlo praktičan i nenametljiv položaj polica u dnevnom boravku je iza sjedeće garniture, a na tržištu se već mogu naći modeli dvosjeda i trosjeda s integriranim policama na bočnoj ili stražnjoj strani. Postava polica uz grupu za sjedenje zahtijeva prostran dnevni boravak i mogućnost ophoda oko istih, te stoga nije prihvatljivo rješenje za manje prostore.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Primjena polica u službi pregradnog elementa stvara zanimljive prostorne odnose jer svojom transparentnošću spajaju i razdvajaju te omogućavaju neometano rasprostiranje dnevne svjetlosti u sve dijelove prostora. Osobito efektna rješenja postižu se primjenom staklenih pregradnih polica koje, kao dominantan element, izgledaju vrlo elegantno i profinjeno bez obzira na dimenzije.

Police u spavaćim sobama mogu biti postavljene kao slobodnostojeće na zidovima iznad kreveta ili toaletnih stolića, ali i kao integralni dio kreveta. Ovakve su police idealne za odlaganje knjige, krema, satova i drugih predmeta, potrebnih prije spavanja ili odmah nakon buđenja. Ovakvom postavom mogu se izbjeći noćni ormarići te rasteretiti prostor.

Dječje sobe redovito su ispunjene policama. Osim za odlaganje igračaka, neophodne su za pohranjivanje školskih knjiga i pribora. Dinamična postava polica, u različitim bojama, dimenzijama i visinama, upotpunit će razigrani ugođaj dječje sobe. Mogu biti postavljene samostalno na zidu, u sklopu ormara ili kreveta. Maštovite i otkačene police upotpunit će neiskorištene kutke sobe, a primjenu naći za odlaganje viška predmeta, koji se u dječjim sobama redovito pojavljuju.

Moderne kuhinje, kao nezaobilazan element, imaju otvorene police. Kuhinja više nije prostorija koja skriva i zaklanja, već otvara i prikazuje posuđe, namirnice, pribor itd. Ukoliko ste ipak pobornik zatvorenih kuhinjskih elemenata, policu iskoristite kao poveznicu s blagovaonicom ili dnevnim boravkom.

Funkcija polica u prostoru je višestruka. Jednostavna, ali toliko praktična, postala je nezamjenjiv element u kreiranju prostornog izražaja. Iako se zatvoreni elementi s policama ponekad čine praktičnijim zbog održavanja i mogućnosti zaklanjanja neželjenih predmeta od direktnog pogleda, otvorene police naglašavaju i oslobađaju velike zatvorene plohe, daju im dinamiku, izražaj te postaju postolja umjetničkih djela, obiteljskih fotografija i drugih dragih predmeta, koje rado gledate u svojoj blizini.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi