PEACE

Manje poznate činjenice o znaku mira

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 28.09.2010 15:01
  • Objavljeno 28.09.2010 u 15:01
znak peace

znak peace

Izvor: Corbis / Autor: Ann Summa/Corbis

Znak mira ili jednostavno 'peace' nekad je bio jedan od omiljenijih ukrasa na školskim torbama ili kapama. Jeste li znali da je ovaj prepoznatljivi znak prije dvije godine proslavio 50. rođendan?

Danas ovaj znak možemo vidjeti na pokojoj srednjoškolskoj torbi i kod svih onih koji duboko vjeruju u konačni mir na cijeloj Zemlji, a budimo iskreni, takvih je sve manje.

Godine 2008. ovaj je znak proslavio svoju pedesetu godišnjicu postojanja, iako se sličan znak pojavljivao još u vrijeme staroga Rima. Naime, rimskom caru Neronu prelomljen i okrenut križ unutar kruga značio je uništenje kršćanstva. Zato ga neki zovu Neronov križ.

Ponovno se pojavio u Velikoj Britaniji na početku kampanje za atomsko razoružanje. Točnije, 1958. godine je britanski dizajner Gerald Holtom želio kreirati simbol za prosvjednike protiv nuklearnog naoružanja. Prosvjednici su nosili upravo ovaj znak i natpis 'Ban the Bomb' (zabranite bombu) te marširali od Londona do gradića Aldermastona, u kojem je bio centar za istraživanje atomske bombe.

Zanimljivo je da Hotlom nije u glavi imao Neronov križ, već linije znaka zapravo predstavljaju kombinaciju semaforičkih položaja ruku za slova N i D. N je označavalo nuclear - nuklearno, a D je označavalo disarmament – razoružanje.

Kasnije je Kampanja za nuklearno razoružanje ovaj simbol prihvatila kao svoj službeni logo. 1960. znak mira prelazi Veliku baru i stiže u SAD. Znak je dobio oblik gumba, a popularizirao ga je brucoš na Sveučilištu Chicago, Philip Altbach.

sxc.hu

sxc.hu

Izvor: sxc.hu / Autor: sxc.hu

 

Naime, Philip je uvjerio Studentsku uniju za mir da prihvati ovaj znak kao svoj službeni logo. Nakon ovoga popularnost znaka mira rasla je iz dana u dan, a krajem šezdesetih objeručke su ga prihvatili svi koju bili protiv rata u bilo kojem kutku Zemlje. Iako se danas može učiniti da je gotovo pao u zaborav, ipak ga često možemo vidjeti na nekom komadu odjeće. Danas je simbol utopijske nade za globalni mir i jedinstvo.

Znak mira široko je bio raširen i u modnoj industriji. Bezbrojne su modne kuće koje su ovaj znak stavile na svoje odjevne predmete. Primjerice, jedna od njih je talijanska modna kuća Moschino, koja ga je rado stavljala na svoje traperice. Nadalje, nije rijetko vidjeti ga na nekim komadima obuće, prvenstveno tenisicama, a o bezbrojnim lančićima i satovima s ovim znakovima ne trebamo ni govoriti.

S obzirom na to kako se stare stvari polako vraćaju u modu sezonu za sezonom, neće nas iznenaditi ako ovaj znak bude opet in, baš kao što je bio sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi