NIŠTA OD SEKSA

Manjak sna ubija libido muškarca

06.06.2011 u 09:57

Bionic
Reading

Muškarci koji malo i nekvalitetno spavaju, u tijelu imaju znatno manje razine testosterona što rezultira smanjenom seksualnom željom, pokazuje najnovije istraživanje

Neke udane žene požalit će se da ih njihovi muškarci ne zadovoljavaju u krevetu onoliko koliko bi trebali. Najvjerojatnije je riječ o radoholičarima koji malo spavaju te im se stoga libido oslabio. Da je to uistinu posljedica nespavanja, potvrđuje i najnovije istraživanje.


Stručnjaci navode i da nekvalitetan san utječe i na reprodukciju, odnosno na kvalitetu spermija pa je opasan i za libido, ali i za stvaranje potomaka. Nedostatak želje za seksom posljedica je čitavog stanja u organizmu – nedostatak sna izaziva manjak snage u mišićima te blagu bol u kostima, a to pak dovodi do manjka energije, umora i loše koncentracije.

U istraživanju su sudjelovali zdravi muškarci mlađi od 24 godine. Uočeno je da su nakon samo tjedan dana lošeg sna svi imali manju razinu testosterona u tijelu što je uzrokovalo i smanjenu želju za seksom. Usto, loš san utječe i na usporavanje metabolizma te na loše raspoloženje.

Zbog svega toga, kažu znanstvenici, muškarci bi trebali spavati minimalno pet neprekinutih sati tijekom noći, a bilo bi dobro kada bi spavali i dulje. Nema sumnje da je riječ o ozbiljnim posljedicama nespavanja koje bi muškarce zaista i mogle natjerati da ozbiljnije razmisle o kvaliteti svoga sna.