NIJE STVAR U DIJETI

Male pogreške zbog kojih kazaljka na vagi ne pada

24.01.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Trudite se jesti zdravo, unositi dovoljno vode u organizam i biti fizički aktivni, ali kada stanete na vagu, pomaka nema. Ne brinite, niste jedini među onima koje na putu do željene linije zaustavljaju male, svakodnevne prepreke

Brojanje kalorija

Glasnogovornica Akademije za prehranu i dijetetiku Bonnie Taub-Dix ističe u časopisu Prevention da studije često dokazuju kako žene i muškarci uopće ne znaju koliko kalorija dnevno trebaju unositi ako žele smršavjeti. U prosjeku bi žena za lagani tempo mršavljenja trebala unositi 1.800 kalorija dnevno, a najbolje ih je rasporediti u tri obroka po 500 i jedan od 300 kalorija.

Sagorijevanje kalorija

Kada vam se čini da ste cijeli dan doslovce trčali obavljajući razne poslove od kupnje namirnica do odlaska na sastanke, nažalost, to i nije neka strašna tjelovježba. Na taj ćete način sagorjeti oko 400 kalorija. No možete imati puno bolje rezultate ako se natjerate na kratke, ali eksplozivne vježbe. Intenzivna aktivnost može sagorijevati do 36 posto više masnoće, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Applied Physiology. Sat vremena šetnje po šoping-centru odnosi oko 150 kalorija. No ako možete ubrzati minutu svakih pet minuta, potrošit ćete trećinu kalorija više.

Obroci

Iako vam se čini kako suprug jede puno više jer za doručak bira palačinke, a vi žitarice s bananom, jogurtom i medom, moguće je da ste ipak vi unijeli više kalorija. A kako znati da ne pretjerujete? Neko vrijeme zapisujte sve što jedete pa izračunajte kalorije. S vremenom ćete već odokativno znati koliko čega nosi kalorija. Držite se pravila kako na tanjuru treba biti trećina povrća, pa zatim mesa i onda tek za šaku tjestenine ili nekog drugog priloga.

Kad jedete vani, dobro provjerite sastojke jer pizza može biti manje kalorična od sendviča. Pizza s povrćem zaista može biti manje opasna po broju kalorija od sendviča u kojem je majoneza i neki slični kalorični prilozi.

Izbacite dijetalne proizvode

Kada poželite slatkiš ili neku masnu i kaloričnu hranu, nemojte birati dijetalne proizvode. Studija sa sveučilišta Cornell pokazala je kako su ispitanici zapravo pojeli duplo više kalorija kada su birali dijetalne proizvode. Dakle, radije pojedite skromni pravi slatkiš i priuštite si užitak, nego da se zavaravate da niste pretjerali.

Vježbanje

Ako želite izgubiti masne naslage na trbuhu, uvijek bolnoj točki kod većine žena, nije dovoljno raditi trbušnjake, a zapostaviti kardio dio treninga. Za bilo kakve rezultate treba raditi i jedno i drugo.

Trenerica Jessica Smith, koja je objavila i video svojih treninga, također se slaže kako kod vježbanja treba izmjenjivati intervale sporijeg i žešćeg jer će se masnoće brže topiti.

Probajte tri puta tjedno raditi ciljati treninge od pola do sat vremena u kojima ćete raditi kardio i vježbe za kritične zone.

Nesvjesno grickanje

Jedna od čestih grešaka koje mnoge žene rade je grickanje razne hrane kroz dan i to je vrlo često nesvjesno. Ovo je još jedna potvrda da često nismo svjesni koliko jedemo, a American Journal of Clinical Nutrition objavio je studija koja je pokazala da žene pojedu 15 posto više hrane kada jedu uz tipična smetala poput TV-a ili društva.