VIRTUALNO ZAVOĐENJE

Mala škola flerta na Facebooku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.03.2011 10:13
  • Objavljeno 17.03.2011 u 10:13
kompjuter krevet

kompjuter krevet

Izvor: Corbis / Autor: Rainer Elstermann

Zavođenje na Facebooku nije prepušteno stihiji. I u virtualnom svijetu postoje pravila dobrog ponašanja. Kad ih znate, sve vam ide lakše. Ako još niste sigurni što napisati i kakav stav zauzeti, donosimo vam savjete američkih stručnjaka za virtualnu komunikaciju

Razmišljate o tome da iskoristite društvenu stranicu Facebook za pronalaženje novog ljubavnog partnera ili partnerice? Stručnjaci kažu da prije takve akcije morate najprije naučiti pravila igre. Postoje stvari koje morate napraviti, ali i one koje je dobro izbjegavati pod svaku cijenu. Donosimo vam nekoliko pravila zavođenja na Facebooku – učite i obogatite svoj ljubavni život.

tportal.hr

tportal.hr

Izvor: Screenshot / Autor: tportal.hr

Pristojna komunikacija nužna je
Napravite domaću zadaću
Pogledajte popis svojih 'prijatelja' na Facebooku, a potom pregledajte njihove prijatelje. Sviđa li vam se netko tamo? Umjesto da šaljete naslijepo zahtjev za prijateljstvom, dobro bi bilo da najprije povećate svoje šanse za uspjeh. Što učiniti? Raspitajte se kod zajedničkog prijatelja o osobi koja vam je zanimljiva. Što više znate, u većoj ste prednosti. Osim toga, zajednički prijatelj može poslužiti kao posrednik za upoznavanje i najbolje je kad se stvari odvijaju upravo tako, navode stručnjaci za virtualnu komunikaciju.

Istaknite se u masi
Kada od prijatelja dobijete potrebne informacije, osobi koja vas zanima pošaljite poruku na inbox, ali pazite da ne bude previše provokativna ili pak nezainteresirana. Prema savjetu američkih stručnjaka, najbolje je napisati, primjerice, ovo: 'Bok, ja sam Lukin prijatelj i volio bih ponekad čavrljati ('četati') s tobom. Javi ako si za.' Nemojte zaboraviti u poruku staviti nešto što vas povezuje poput 'Primijetio sam nekidan tvoj komentar na Lukinom statusu o prosvjedima. Dijelimo jednake stavove.' Najvažnije je to da pronalazite upravo zajedničke stavove, a ne da se sve temelji na isključivo na fizičkom dojmu, stoga uleti poput 'Baš si seksi na profil fotki' ne dolaze u obzir.

Nemojte biti previše napadni

'Ne bi vjerovala koliko mi žena šalje svoje fotke na Facebooku samo zato što sam bio na 'Večeri za pet'', rečenica je koju nikako ne biste smjeli napisati. Ona zapravo otkriva da ste zainteresirani samo za fizičku pojavu, a ne za stvarno povezivanje, objašnjavaju stručnjaci. Iako takvi komentari nekome mogu laskati na prvi trenutak, činjenica je da dugoročno ne donose dobre rezultate. Osim toga, takvim izjavama kod većine ljudi možete si zatvoriti vrata pred nosom.

Postavite granice

Kada je riječ o virtualnom zavođenju, ne smijete iz vida izgubiti privatnost i diskreciju. Poštujte svoje vlastite granice, ali jednako tako i granice osobe koju zavodite. Primjerice, izjava 'Vidio sam te sinoć u klubu, a rekla si mi da te boli glava i da ćeš ostati kod kuće', nedopustiva je. Svatko ima pravo na svoju privatnost i ne možete nikoga prisiljavati ni na što. U virtualnom svijetu uvijek je bolje otkrivati što manje informacije, jer se neke mogu i pogrešno protumačiti. Postavite granice i poštujte svoje, ali i tuđe.

Pružite osobi priliku

Možda na Facebooku imate samo prijatelje s kojima ste iznimno dobri i u stvarnom životu, ali nemojte isključiti odmah one koji vam se pokušavaju udvarati jer, tko zna, možda je to vaša 'srodna duša'. To, naravno, ne znači da trebate odmah pristati i otkriti sve o sebi, ali jednostavno pružite čovjeku priliku. Možete se neko vrijeme dopisivati putem privatnih poruka u pretincu (inboxu) prije nego što postanete prijatelji. Pripazite da komunikacija bude pristojna. Ako smatrate da nije, jednostavno blokirajte osobu koja vas uznemirava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi