KAKO IM UGODITI?

Majke žele da Božić bude po njihovom

21.12.2011 u 09:16

Bionic
Reading

Koliko može nervirati kad vam mama ili punica stoje iznad štednjaka i nadziru svaki vaš pokret – odnedavna je i statistički dokazano. Neke majke više žele da bude po njihovom nego da purica uspije

Blagdani su vrijeme za okupljanje obitelji. Ako vaši roditelji ne žive u istom gradu, možda će doputovati na nekoliko dana. I svi se vesele susretu – premda raspoloženje nerijetko može otići u neželjenom smjeru.

Nedavno istraživanje pokazuje da čak trećina britanskih majki ne uživa u objedima u domu njihove djece – zato jer misle da bi ga pripremile bolje. Istraživanje, koje citira Daily Mail, pokazuje da bi velik broj njih bio sretniji da same budu domaćice.

Jedna od deset je izjavila da hrana koju su pripremili potomci nije bila za preporuku. Četrnaest posto kaže da nisu uživale u obroku jer su cijeli dan nešto grickali, a jednak postotak kaže da ih jenerviralo to što im ne dopuštaju da pomognu u kuhinji. Televizor također može biti izvor ozbiljnog nezadovoljstva – trećina mama smatra da njihova obitelj provodi previše blagdanskog vremena pred televizorom umjesto da se usredotoči na obitelj. Jednako iritantne mogu biti i različite igre, posebice računalne. Ponekad starije generacije nerviraju brojna djeca koja uz mnogo buke trče kućom.

Istraživanje pokazuje da neke majke jednostavno ne vole promjene - kakve god bile - pa ih zapravo ne veseli bilo što drukčije od onoga kako su navikle u svojim domovima. Tu je i argument da su u domovima svoje djece isključene iz priprema, dolaze na gotovo, pa im je zapravo cijeli dan dosadno. I onda se još kućom vrzmaju različiti prijatelji, što također nervira neki postotak mama, jer smatraju da su blagdani obiteljska stvar u koju ne bi trebalo uključivati druge.

I na kraju evo rezultata: čak 20 posto majki se toliko trudi da se ne miješa u ono što pripremaju njihova djeca da na kraju izjavljuju da im proslava Božića nije pričinila zadovoljstvo

'Ponekad je sve to prilično nervirajuće za sinove i kćeri, jer mame su navikle biti šefice cijele parade još od njihova djetinjstva', komentira predstavnica istraživačkog tima.

Premda sve te brojke pokazuju da su mame ponekad pretjerano kritične, ipak valja napomenuti da je većina dobronamjerna – jer više od dvije trećine, 69 posto, na kraju su pune pohvale za obroke koje su pripremili njihovi domaćini