TEŽINA (NI)JE BITNA

Majke koje su na dijeti utječu na svoje tinejdžerice

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 22.11.2010 08:24
  • Objavljeno 22.11.2010 u 08:24
pretilost debljina

pretilost debljina

Izvor: Corbis / Autor: Corbis

Tinejdžerice čije majke stalno računaju kalorije i na nekoj su vrsti dijete, dvaput češće i same idu na dijetu, pokazalo je istraživanje časopisa Sugar na tinejdžericama od 13 do 19 godina starosti

Komentari roditelja i prijatelja te utjecaj televizije i novina potiču čak 15 posto tinejdžerica na neku vrstu dijete. Međutim, čak 35 posto tinejdžerica čija majka odlazi na dijetu i same će krenuti u neku vrstu dijete.

Nadalje, kad majke komentiraju ljude iz show businessa te govore o njihovoj debljini, također najviše utječu na svoje kćeri tinejdžerice.

U istraživanju je sudjelovalo 2.500 tinejdžerica, a njih 93 posto priznalo je da je barem jednom bilo zabrinuto za svoju težinu. Tri četvrtine tinejdžerica reklo je da njihove prijateljice idu na dijetu. Više od polovice tinejdžerica reklo je da njihova obitelj komentira ono što jedu, a četvrtina je priznala da ima prijatelja ili prijateljicu s poremećajem u prehrani.

'Jako je važno što roditelji govore i kako se ponašaju. Zdrav stav prema tijelu i težini uči se u roditeljskoj kući. Tinejdžerice i djevojčice ne bi trebale ići na dijetu', stoji u izvješću istraživanja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi