PROMJENA NA VIDIKU

Magazin Vogue novom je odlukom ozbiljno uzdrmao modnu industriju

17.08.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Jedan od najutjecajnijih modnih magazina Vogue novom je odlukom ozbiljno uzdrmao modnu industriju

Uredništvo magazina Vogue objavilo je vijest da čitatelji na njihovim stranicama više neće ugledati maloljetne modele. Kako objašnjavaju u novom tekstu objavljenom na web stranici magazina, navedenom odlukom nastoje promijeniti modeling standarde koji godinama vladaju u modnoj industriji.

U spomenutom tekstu, Vogue istražuje začarani krug koji vlada u modeling industriji. Agenti pristupaju maloljetnim modelima, koji rade ponekad i do 20 sati dnevno na setu, bez puno (ili bilo koje) riječi o onome što se od njih očekuje.

Kaia Gerber na modnoj reviji Moschino Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Modni brendovi, koji su donedavno tražili supermodele s oblinama na modnim pistama poput Naomi Campbell i Cindy Crawford, danas očekuju 40 do 50 modela na svakom predstavljanju novih kolekcija. Zbog potražnje za većim brojem modela, modni brendovi često bukiraju tinejdžerice kojima pristaju male sample veličine odjevnih komada.

'Fitinzi uoči revija nekada su trajali vjenčnost. Danas se biraju one djevojke koje stanu u haljinu', prisjeća se David Bonnouvrier, suosnivač i direktor agencije DNA Model Managment iz New Yorka.

  • +17
Anna Wintour Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nemilosrdni tempo industrije danas je stvorio nesigurne radne uvjete za modele tinejdžere. Andreea Diaconu, koja je imala priliku biti zaštitno lice modne kuće Gucci, Dolce & Gabbana i brenda Belstaff, podsjetila se teškoća s kojima se susrela u ranim danima karijere rekavši kako su fotografi često tražila da pozira u toplesu s 14 godina te joj je u 16. godini rečeno da izlazi u noćne klubove gdje joj je često nuđena droga i alkohol.

I dok Vogue pokušava promijeniti način razmišljanja modne industrije, također priznaje kako je nepošteno iskoristio tada 14- godišnju Brooke Shields koja je krasila naslovnicu magazina 1980. godine odjevena poput odrasle žene.

Koliko se ne srami svoje prošlosti, Vogue je dokazao galerijom fotografija modela koje su pozirale modnoj bibliji u dobi mlađoj od 21. godinu.

'Ova praksa modne industrije nije dobra za nas, naše čitatelje, kao i mlade modele koji se natječu da završe na našim stranicama. Prošlost ne možemo promijeniti, no možemo nastojati osigurati bolju budućnost', ističe uredništvo magazina Vogue.