ZA HRVATSKU BEZ KRZNA

Luka Nižetić se priključio plemenitoj akciji

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Luka Nižetić priključio se kampanji udruge Prijatelja životinja 'Za Hrvatsku bez krzna' kojoj je cilj spriječiti ubijanje životinja za potrebe modne industrije. Mladi splitski glazbenik svojim angažmanom želi senzibilizirati javnost za globalni problem iskorištavanja životinja zbog njihova krzna

U sklopu ovogodišnje kampanje protiv krzna, nakon Fani Stipković, a po uzoru na svjetske modalitete, Luka se razodjenuo te će se, uz slogan 'Reci ne krznu sad i zauvijek', pojaviti na jumbo i city lights plakatima. Plakati će od 29. siječnja biti postavljeni u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu, Šibeniku, Dubrovniku, Puli, Đakovu, Slavonskom Brodu, Velikoj Gorici, Labinu i Zadru. Za vizualno rješenje plakata zaslužan je Viktor Drago, dok je autor fotografije Duško Vlaović.

Promocija i predstavljanje glavnog cilja kampanje 'Reci ne krznu sad i zauvijek' održat će se u utorak, 3. veljače, s početkom u 20 sati, u klubu Gjuro 2 u Zagrebu. Tom prilikom u nazočnosti predstavnika udruge Prijatelji životinja te Luke Nižetića i Viktora Drage bit će prikazane šokantne snimke ubijanja životinja za potrebe modne industrije. Na konferenciji za predstavnike medija očekuju se i neke osobe iz javnog života koje također podržavaju ovu akciju.

Nošenje krznenih odjevnih predmeta promiče industriju koja u divljini hvata životinje u čelične nazubljene zamke u kojima one pate i polako umiru. Neke životinje od očajanja odgrizu svoje udove kako bi pobjegle, osobito majke koje doje svoju djecu. Koriste se i zamke koje životinje povlače u zrak ili ih bacaju u vodu u kojoj se utope. Uhvaćene životinje smrzavaju se na hladnoći ili skapavaju od vrućine i bespomoćne su pred napadima grabežljivaca. One koje prežive, lovci gaze, dave, utapaju ili zatuku kako bi izbjegli zamrljati krvlju njihovo krzno. Milijuni pasa, ptica, mačaka, zečeva ili vjeverica također se uhvate u zamke te umiru u agoniji.

Svake godine preko 75 milijuna životinja pati i umre zbog trgovine krznom. Najveći broj životinja uzgaja se na farmama krzna gdje ih, nakon što provedu živote u malenim prljavim kavezima, ubijaju gušenjem plinom, elektrokucijom, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova ili pak guranjem usijanih željeznih šipki u njihove anuse.

Također, životinjsko je krzno, da bi se očuvalo, potrebno obraditi otrovnim kemikalijama i potrošiti velike količine vode.

'Čast mi je što mogu na ovaj način pomoći udruzi Prijatelji životinja u borbi za prestanak ubijanja životinja za krzno. Ljude treba svakodnevno informirati i podsjećati na strahote koje se rade životinjama za potrebe modne industrije. Krzno nema opravdanja, o tome ne treba šutjeti već glasno reći NE', izjavio je Luka Nižetić uoči početka kampanje.

Hrvatskim Zakonom o zaštiti životinja od 1. siječnja 2007. zabranjen je uzgoj životinja za krzno s prijelaznim razdobljem od deset godina, a daljnji cilj kampanje 'Za Hrvatsku bez krzna' jest zabraniti prodaju odjeće i obuće od životinjskoga krzna. U sklopu kampanje, 28. veljače u Zagrebu će se održati i veliki prosvjed na koji već sada Prijatelji životinja pozivaju sve građane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi