BRINITE GLOBALNO, UŽIVAJTE LOKALNO

Locavore – znate li što je i koje su prednosti?

13.03.2019 u 11:01

Bionic
Reading

Pokret locavore je 2005. godine, povodom Svjetskog dana okoliša, inicirala Jessica Prentice. Tada je na području San Francisco Baya motivirala svoju zajednicu da konzumira lokalnu hranu. Što to točno znači, kako sami možemo pozitivno utjecati na razvoj lokalne ekonomije, pomoći malim proizvođačima i pritom se zdravije hraniti?

Procjene su da se do 2050. godine proizvodnja hrane mora udvostručiti kako bi mogla zadovoljiti potrebe planeta koji će tada brojati preko devet milijardi ljudi. I to bez daljnjeg narušavanja okoliša - npr. krčenja šuma - kako bi se stvorila nova polja za uzgoj i bez povećanja emisije stakleničkih plinova.

Uzmimo za primjer varivo. Da biste skuhali varivo, recimo grah s kobasicom ili, još bolje, s dimljenim jegerom (probajte, super je!), potrebne su vam - namirnice. Put namirnice, pojednostavljeno, izgleda ovako:

Uzgoj - prerada (ako je potrebna) – prijevoz – distribucija – prodajna lokacija.

Vjerovali ili ne, jedan od najvećih faktora u tom procesu jest upravo prijevoz. Sve većim rastom populacije raste i potreba za hranom. Na tu potrebu odgovaramo sve većom proizvodnjom koja nije održiva. Uništavaju se šume koje balansiraju količinu ugljičnog dioksida, a paralelno raste broj kilometara koji se prijeđu kako bi se ta hrana dostavila na potrebna mjesta. To dovodi do povećanja emisije stakleničkih plinova koje proizvode automobili, kamioni, brodovi, zrakoplovi… Posljedice toga su jasne, a za podsjetnik se vratite na početak članka.

Tu u igru ulazi pokret locavore.

Locavore i zastupnici tog pokreta, lokavorci, zalažu se za promociju konzumacije lokalno uzgojenih namirnica. U slučaju lokalno proizvedenih namirnica potreban je manji put da dođu do našeg stola. To je velika prednost za proizvođača koji na taj način smanjuje trošak prijevoza, što dovodi do održivije proizvodnje, a za okoliš to znači manje ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu.

Osim za okoliš i lokalnu ekonomiju, namirnice proizvedene u vašoj relativnoj blizini donose i druge prednosti:

Kvaliteta namirnica i zdravlje

Studija rađena u SAD-u 2011. godine pokazala je kako ljudi kojima je lokalno uzgojena hrana dostupnija imaju manji postotak oboljenja od dijabetesa tipa 2.

Vezano za zdravlje, lokalno uzgojena hrana manje je izložena raznim umjetnim prezervativima i konzervansima koji usporavaju kvarenje. Ako kupujete lokalno uzgojene proizvode, oni će do vas doći svježi i savršeni za konzumaciju, bez umjetnih kemikalija kako bi sačuvali svježinu.

Raznovrsnost u prehrani

Koliko god da smo puta čuli da je bitno jesti raznovrsno i mislili kako je to još jedna od bakinih mudrosti, istina je ta da je raznovrsna prehrana sve poželjnija u sve užurbanijem svijetu. Konzumirajući lokalno proizvedene namirnice, u pravilu ćete jesti one koje su dostupne u određenoj sezoni. Na taj način cijelu godinu spontano radite na poželjnoj raznovrsnosti prehrane.

Promocija lokalnog

Kupovinom lokalnih namirnica podržavamo proizvođače koji svojim proizvodima promoviraju gastro kulturu određenog područja.

Upoznajmo sami sebe s fantastičnim lokalnim okusima kako bismo ih mogli prenijeti drugima i tako proširiti svijest o kvaliteti lokalne hrvatske gastronomije. Ako ekipa iz HGSS-a može riskirati svoje živote kako bismo se mi osjećali sigurno u nepoznatim područjima i educirati nas da nam nepoznato postane poznato, onda i mi možemo na ovaj, puno jednostavniji način, sretni i punog želuca, predstavljati svoj zavičaj lokalnim namirnicama.

Iako se promocija lokalnog čini kao moderni trend, to svakako nije. U vremenima prije prijevozne i informacijske globalizacije lokalno je bilo 'normalno'. No dobro je da se trend ponovno vratio jer služi višoj svrsi od natjecanja u tome tko ima domaće, a tko industrijske čvarke.

Kupujući lokalno, osim što ekonomski podržavamo lokalne proizvođače koji svu svoju ljubav i trud ugrađuju u okuse namirnica iz zavičaja što ga predstavljaju, pozitivno utječemo i na smanjenje emisije plinova koji nastaju izgaranjem fosilnih goriva. U tom balansu nastaje lijep i prijeko potreban krug održivosti:

Stoga, gdje god se nalazili, istražujte, kušajte i kupujte lokalne namirnice. U Dalmaciji to može biti pečenica ili dalmatinska suha šunka. U Istri mladi ili zreli tvrdi sir. Svakome po volji.

Brinite globalno, uživajte lokalno!

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Lidlom Hrvatska te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.