ZALJUBLJENI MATANIĆ:

'Ljubav mi je inspiracija'

27.10.2014 u 07:43

Bionic
Reading

O tome koliko je redatelj Dalibor Matanić zaposlen, najbolje govori činjenica da smo punih tjedan dana pokušali doći do njegove izjave kako bi nam ispričao sve o novom filmu koji momentalno snima. Na telefon nam se javio tek oko 10 navečer i tada smo ga prekinuli usred probe za ljubavni film 'Zvizdan' koji već punih mjesec dana snima u okolici Knina

'Snimanje filma cjelodnevni je i cjelonoćni angažman. Tu nema milosti. Filmski set nekada ljudima izgleda užasno dosadno, ali oni koji rade na njemu to nikako ne mogu reći', objašnjava nam Dalibor Matanić koji u okolici Knina snima svoj novi, ljubavni film 'Zvizdan' u kojem ćemo gledati mlade glumce Tihanu Lazović i Gorana Markovića. Na našu konstataciju kako toliko filmova ne snima ni Woody Allen, Matanić kaže kako je to njegov ritam i dalje govori o filmu. 'Ovaj film prkosi ratu i mržnji. Tri ljubavne priče, svaka smještena u tri različita razdoblja. Atmosfera je na snimanju opuštena. Puno i intenzivno se radi. Svatko razmišlja u svom smjeru, nema negativne energije i to je osnova filmskog seta', govori Matanić koji će film završiti do proljeća.


Nadovezali smo se na njegovu izjavu i pitali što je najveća prepreka u ljubavi danas. 'Društvo utječe na ljubav još od Romea i Julije, a tako je i danas. Stvari se nisu puno promijenile. Društveni kontekst, netrpeljivost i strah su najveće prepreke', objašnjava Matanić čiji je posljednji film 'Majstori' koji je, kako kaže, napravljen za raju također imao ljubavnu temu. 'Ljubav mi je inspiracija', govori ovaj redatelj koji već nekoliko mjeseci uživa u novoj ljubavi s kolegicom, glumicom Helenom Minić. Zbog ljubavi koja se rodila dok su radili na predstavi 'Thelma & Luise', Helena je ostavila dečka Hrvoja Klobučara s kojim je bila gotovo devet godina, a Dalibor se iselio iz stana koji je dijelio s bivšom djevojkom Moranom Cerovec.

O ljubavi s Helenom, kao i šuškanju o vjenčanju koje navodno pripremaju u prosincu u Istri, ne želi reći ništa. No na naše pitanje odvaja li privatno od poslovnog te može li zamisliti da režira film u kojem glumi Helena, odgovara potvrdno. 'Mogu zamisliti, jer kada je netko idealan za tu ulogu, onda je to, to. Naime, najvažnija je stvar da je netko točan za svoju ulogu', zaključuje Matanić.

Dalibor Matanić i Helena Minić