Idealan odmor daleko od mora

Ljekovita jezera i pogled s 90 metara koji oduzima dah - sve to pronađite u Mađarskoj

08.06.2018 u 10:56

Bionic
Reading

Osim glavnog grada Budimpešte, Mađarska turistima nudi spa zone, mistične dvorce, kulturne riznice i netaknutu prirodu. Evo gdje ih pronaći

Mađarska je država koja oduševljava na svakom koraku. Svako njezino selo ili grad nude posebnu zabavu i odmor, posve drugačije od svega što možete doživjeti na plažama diljem Hrvatske ili bilo koje druge ljetne destinacije. Za Budimpeštu je to posve jasno - glavni je grad i u njoj je ponuda najraznovrsnija, no kulturna događanja, predivna arhitektura i miris povijesnih događanja čekaju vas u svakom gradu i manjem mjestu, kamo god krenuli. Izbor je na vama, ovisno o tome što želite vidjeti i doživjeti, a ovo su naši prijedlozi.

Spa koji su voljeli i Rimljani

Kad ste u Mađarskoj, nikako ne preskačite wellness i spa. Mađarska je na dobrom glasu kad je riječ o toplicama pa su spa zone razmještene po cijeloj državi. Ta tradicija u Mađarskoj ide 2000 godina u povijest, a o ljekovitosti termalne vode u toj državi govorili su i Rimljani, redoviti korisnici mađarskih spa zona. Bez šale! Naime, više od 1000 izvora s termalnom vodom proglašeno je ljekovitim, a za neka od njih tvrde da i pomlađuju. Usudite se i potrčite unatrag kroz vrijeme. Zašto ne? I svakako, isprobajte snagu ljekovitog blata u spa kompleksu nalik na katedralu u Makóu, zaplivajte u termalnom jezeru ili isprobajte najduži europski vodeni tobogan u Segedinu.

Pečuh, neotkriveni biser

Smješten u podnožju planine Mecsek, mediteranski grad Pečuh prava je riznica umjetnosti i sakralnosti u kojemu posjetitelji mogu doživjeti i otkriti dva tisućljeća raznih povijesnih razdoblja među svojim dobro očuvanim izvornim lokalitetima. Stara rimska groblja, turski minaret i turbe, zidine srednjovjekovnog dvorca i biskupska palača, harmonično jedinstvo gotičkih, renesansnih i baroknih stambenih zgrada te mnoštvo muzeja čine Pečuh jednim od mađarskih kulturnih odredišta koja obećavaju najviše.

Vrhunska vina u podrumima viljanskog vinogorja

Smješten u blizini Pečuha, Viljan je najjužnija od 22 vinske regije u Mađarskoj, čija vrhunska crna i roze vina redovito osvajaju nagrade na domaćim i međunarodnim vinskim natjecanjima. Ova očaravajuća vinska regija nudi obilaske vinograda i podruma cijele godine, što uključuje degustaciju vina, vinske večere i razne druge (vinske) događaje.

Poluotok rezerviran samo za odabrane

Uz poznato mađarsko jezero Balaton smjestio se poluotok Tihany, jedan od najzanimljivijih dijelova Mađarske. Naime, poluotok iz 17. stoljeća oduševit će povijesnim građevinama i posebnom atmosferom, tišinom i spokojem koji upotpunjuje zabrana prometa na jednom njegovom dijelu. Osim predivnog pogleda na jezero, Tihany (inače, i turistički resort) prepun je mističnih i misterioznih kutaka koje ćete s guštom istraživati pa ćete se osjećati kao da ste se ušetali na kulisu nekog holivudskog filma.

Šetnja među povijesnim građevinama grada Gyule

Povijest i kultura susreću se u centru grada Gyule, a on se može istraživati pješice u ugodnoj atmosferi. Pored kompleksa Castle Spa smještena je izložba u dvorcu Almásy, koja nudi uvid u svakodnevni život plemića i njihova osoblja, a zahvaljujući najnaprednijim interaktivnim uređajima možete ih upoznati i virtualno. Obavezno posjetite i jedini neoštećeni gotički dvorac od cigle u središnjoj Europi, u kojemu možete razgledati izložbe što prikazuju sedam stoljeća povijesti. Tijekom ljeta predstave u kazalištu dvorca Gyula i Međunarodni festival o Shakespeareu pružit će vam nezaboravne trenutke.

Pogledajte Segedin s visine od 90 metara!

Segedin se nalazi u najsunčanijoj mađarskoj regiji, zbog čega se naziva i 'gradom sunca'. Možete krenuti u istraživanje njegovih mediteranskih ulica, zelenih površina i dvaju nasipa rijeke Tisa, koja protječe središnjim dijelom grada, i to pješice, uskotračnom željeznicom, brodom ili segwayem. Također se možete popeti na toranj katedrale visoke 90 metara, koja je simbol Segedina, odakle se pruža prekrasan pogled na cijeli grad. Ako ste u Segedinu, ne zaboravite isprobati svjetski poznatu lokalnu riblju juhu.