BOLJE PROLAZE

Lijepim ljudima i ovo ide na ruku

22.05.2013 u 09:31

Bionic
Reading

Iako su potrebna još brojna istraživanja, znanstvenici već sada znaju da dobar izgled u velikoj mjeri znači i bolji imunitet

Čini se da ljudima lijepa izgleda uistinu mnogo toga u životu ide na ruku. Najnovije istraživanje pokazuje da privlačni ljudi imaju i jači imunitet. Kako tvrde znanstvenici, privlačnost lica pokazuje da osoba ima jači imunitet, a to puno više vrijedi za muškarce nego za žene.

Znanstvenici su cijepili 52 mlade žene iz Latvije protiv hepatitisa B. Potom su izmjerili količinu proizvedenih antitijela. Također su provjerili i razinu kortizola, hormona koji ukazuju na stres. Finski znanstvenici zatim su fotografirali žene prosječne dobi od dvadesetak godina, a od heteroseksualnih muškaraca su zatražili da ocijene razinu njihove privlačnosti.

'Za razliku od naših otkrića kod muškaraca, otkrili smo da ženski imunološki sustav nije povezan s privlačnošću njihova lica. Kod muškaraca je to jasno vidljivo – oni privlačniji imaju jači imunitet, ali kod žena ne', istaknuo je dr. Markus Rantala, voditelj istraživanja.

Ipak, znanstvenici su oprezni u svojim tvrdnjama te napominju kako je potrebno provesti daljnja istraživanja. Posebno žele ispitati u kojoj se mjeri razlikuje ženski i muški imunitet u smislu povezanosti s privlačnošću.