SAMOZAVARAVANJE

Lažete li sami sebi koliko pijete?

27.02.2013 u 09:51

Bionic
Reading

Polovica odraslih osoba na rubu je alkoholizma, no samo četvrtina osoba to je spremna priznati

Milijuni odraslih osoba zavaravaju se misleći da puno manje piju nego što pokazuje stvarna slika, ističe studija koju prenosi Mail Online.
Istraživanje koje je proveo University College London utvrdilo je da postoji veliki nerazmjer između količine alkohola za koju građani tvrde da konzumiraju i količine koje je zapravo kupljena.

Kada su te dvije brojke uspoređene, pokazalo se da nedostaje 40 posto alkohola koji je prodan, pa studija sugerira da je gotovo polovica odrasle populacije na rubu alkoholizma.

Istodobno, samo 13 posto žena i 22 posto muškaraca priznaje da su u toj kategoriji. Znanstvenici su usporedili dva seta službenih podataka o konzumiranju alkohola - zdravstveno istraživanje i opću anketu o životnim navikama u kojoj je ispitano 22.000 odraslih osoba.

Studija objavljena u časopisu European Journal of Public Health utvrdila je da je 80 posto žena i 75 posto muškaraca koji često piju alkohol zapravo spadaju u kategoriju alkoholičara. To je puno više od službenih podataka britanske vlade koja barata podacima o 13 posto žena i 22 posto muškaraca u toj opasnoj kategoriji.

Objašnjenje je u činjenici da mnogi anketirani podcjenjuju, zaboravljaju ili čak lažu o količini alkohola koji konzumiraju. Rezultat je da većina su drastično podcjenjuje unos alkohola.

Mnoge odrasle osobe redovito prelaze preporučene granice konzumacije koje kažu kako žene ne bi trebale piti više od 14 jedinica alkohola tjedno, a muškarci ne bi trebali prelaziti 21.

Jedinica je mala čaša vina, pola krigle piva ili čašica žestokog alkohola. Smjernice također određuju da se u prekomjerno pijenje klasificira ako žena pije šest jedinica barem jedan dan u tjednu ili muškarac koji pije osam jedinica.