ZANIMLJIVOSTI

Kul novogodišnji rekordi

01.01.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Iako je sasvim sigurno da svaka prosječna osoba na Novu godinu pobija vlastite rekorde u jelu i piću, postoje i drukčiji, puno zanimljiviji svjetski rekordi. Saznaj koji su to

Proslava Nove godine jedan je od najstarijih praznika. Prvi se put slavila u starom Babilonu 2000. godine prije Krista, kada su je tamošnji stanovnici slavili 23. ožujka. Babilonska nova godina započela je nakon proljetnog ekvinocija, proslava je trajala čak jedanaest dana. Svaki dan je imao svoj poseban način proslave, koja je obično bila u duhu ponovnog rođenja ili cvjetanja.

U početku nijedna država Novu godinu nije slavila na isti način ni u isto vrijeme. Razlog tome je upravo to što su se zemlje koristile različitim kalendarima. Neki su godinu dijelili na dane, tjedne i mjesece, dok su drugi vrijeme računali po Mjesečevim mijenama ili po položaju Sunca.

NOVOGODIŠNJI REKORDI

Najskuplja božićna jelka

Jedna od najskupljih božićnih jelki je ona u Abu Dhabiju postavljena ove godine. Jelka se nalazi u hotelu Palas, visoka je dvanaest metara, a ukrašena je zlatnim lišćem i ostalim ukrasima vrijednim čak 11 milijuna dolara! Uz zlatno lišće, na njoj je i zlatni i srebrni nakit, poput naušnica, ogrlica i sličnog. Vlasnik se prijavio za Guinnessovu knjigu rekorda kako bi se saznalo je li zaista riječ o najskupljoj jelki ikada. Vjerujemo da će mu to i uspjeti jer je službena najskuplja jelka ona iz Japana iz 2002. godine koja je vrijedila manje od 11 milijuna dolara.

Najpoznatiji doček na otvorenom u SAD

Jedan od najpoznatijih dočeka na otvorenom u SAD-u uz tradicionalno spuštanje niz jarbol Waterfordove kristalne kugle je svakako onaj na Times Squareu u New Yorku koji svake godine privuče oko milijun posjetitelja. Zanimljivo je da se Nova godina na ovom trgu slavi još od 1904. godine, no Kristalna kugla se tek počela spuštati od 1907.

Doček Nove u New Yorku na Times Squareu

Kristalna kugla koja se spušta s 23 i pol metra visokog jarbola na neboderu Times Square br. 1, je prije dvije godine povodom 100. godišnjice obnovljena s posebno proizvedenim ekološkim diodama. Nova kombinacija više od 600 dioda i halogenih svjetala, proizvodi više od 16 milijuna boja na kaleidoskopu koji stvaraju 672 Waterfordova kristalna trokuta kugle. Uz kuglu i vatromet, posjetitelji na Times Squareu mogu uživati i u tonama raznobojnih konfeta.

Najveća božićna jelka

Prema zadnjim podacima, najveće božićno drvce je ono okićeno u Brazilu, u Rio de Janeiru. 'Drvce' je visoko čak 82 metra i ukrašeno sa 2,8 milijuna raznobojnih ukrasnih lampica.

Najviše Djedica Mrazova na jednom mjestu

Ajmo se svi obući u Djeda Mraza! Otprilike ovako je glasio poziv za rušenje svjetskog rekorda. Čak 12.965 ljudi obučenih u Djeda Mraza okupilo se na Guildhall Squareu u gradu Derry u Sjevernoj Irskoj. Bilo je to 2007. godine i od tada ovaj rekord stoji neoboren. Ovim je događajem, osim što je srušen prijašnji rekord od 3.921 Djeda Mraza iz 2005. godine, skupljeno i 100.000 funti u humanitarne svrhe.

Najveća kuglica za jelku

Ovaj je rekord poprilično star jer stoji još od 2000. godine. Kuglica je izrađena od srebra i promjer joj je 4,2 metra. Izradio ju je jedan meksički umjetnik.

Najviše posječenih jelki u dvije minute

Ovaj neobični rekord drži Amerikanac Erin Lavoie, a postigao ga je na natjecanju u Njemačkoj 2008. godine. Posjekao je čak 27 jelki u dvije minute.

Najskuplja novogodišnja čestitka

Čestitka prodana 2000. godine na aukciji u Velikoj Britaniji dosegla je cijenu od 20.000 dolara. Čestitka je bila iz 1843. godine, a poslao ju je sir Henry Cole svojoj baki. Čestitka je ručno oslikana.

Najduža razmjena čestitki

Warren Nord iz Arizone i Thor Andersen iz Ohija razmjenjivali su čestitku s istim motivom svake godine od 1930. do 1987, punih 57 godina.

I sretna vam Nova godina, dakako!