PRAKTIČNA STRANA

Kuhinjski trikovi koji će vas oboriti s nogu

17.04.2014 u 07:08

Bionic
Reading

Briljantne, a jednostavne ideje pomoći će vam u svakodnevnom kuhanju i čuvanju hrane, a na kraju ćete uštedjeti i nešto vremena

Neugodni mirisi na prstima

Za mirise koji uđu pod kožu na prstima postoji trik koji može pomoći. Prije nego što ćete primjerice sjeckati čili-papričice, namažite prste običnim biljnim uljem. Stvorit će se filter koji će spriječiti upijanje mirisa.

Prirodna boja povrća

Kada jednom počnemo pripremati hranu, namirnice često gube originalnu boju, okus ili mris. Da bi hrana što dulje imala svoju prirodnu boju, možete je zaštititi s malo limunova soka. Ovaj savjet posebno je koristan kod crvene hrane poput zelja ili bijelih namirnica kao što je repa, jer kiselina čuva pigment i flavonide u njima.

Brzo rezanje cherry rajčica

Omiljene su i ukusne, ali vrlo je dosadno kada ih moramo rezati. No i tu postoji jedan trik. Uzmite dva manja poklopca iste veličine i između njih postavite par cherry rajčica pa ih prerežite odjednom po pola, čvrsto držeći gornji poklopac jednom rukom.

Led

Ako vam se dogodi da ste zaboravili pripremiti led, brže će se stvoriti ako upotrijebite toplu vodu. Prema otkriću Erasta Mpembe, voda koja je prvo zagrijana brže će se zamrznuti pa nije naodmet isprobati ovu ideju kada ste u stisci s vremenom.

Višak masti

Ako imate problem s viškom masnoća na površini juhe ili nekog drugog tekućeg jela, to možete riješiti ledom. Ugasite vatru i pustite jelo da odstoji nekoliko minuta. Zatim ubacite kockicu leda koja će pokupiti masnoću. Pripazite da led ne stoji dugo u jelu jer će se otopiti.

Recikliranje ulja za kuhanje

Želite ponovno iskoristiti ulje za kuhanje. Prethodno ga oslobodite mirisa i okusa druge hrane. To ćete lako napraviti đumbirom. Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri i zatim stavite komad đumbira na 15 minuta. Đumbir će imati zlatnosmeđu boju te preuzeti sve mirise i okuse od prethodnog jela.

Naopako čuvanje sirnih namaza

Bojite se da će se sirni namaz pokvariti. Okrenite ga naopako. Na taj način se stvara efekt vakuuma, a on sprečava razvoj bakterija zbog kojih se hrana i kvari.