(NE)RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kućanski poslovi još uvijek su ženska obaveza

13.10.2010 u 10:15

Bionic
Reading

Iako su se žene snažno borile za ravnopravnost, još uvijek obavljaju znatno veći dio kućanskih poslova, pokazuje britansko istraživanje

Najnovije istraživanje pokazuje da 82 posto žena još uvijek obavlja kućanske poslove u svojim domovima. Tek osam posto supruga ili partnera sudjeluje u takvim aktivnostima.

Više od trećine ljudi mlađih od 24 godine kaže kako se oslanja na partnerovo spremanje za njima, a dva posto ispitanika plaća za usluge čišćenja osobama ili tvrtkama koje se time bave.

Zanimljivo je da trećina muškarca koji se, kako je pokazalo istraživanje, vrlo malo bave kućanskim poslovima, ipak očekuje da im dom uvijek blista od čistoće. Muškarci koji zaziru od kućanskih poslova ponašaju se tako, jer smatraju da je riječ o vrlo teškim poslovima.

Žene pak čiste jer su tako naučene, a kad im netko vidi nered u domu, to u njima izaziva strašan osjećaj neugode i sramote. Kada nemaju čistu kuću, žene ne žele primati goste, pokazalo je istraživanje.

Unatoč 21. stoljeću i zaklinjanju u ravnopravnost spolova, očito je da se u domovima još uvijek događa tradicionalna podjela rada među spolovima. Propise je, očito, lako promijeniti, ali nije tako jednostavno mijenjati mentalne sklopove.