MODNI MINIMALIZAM

Kraljica jednostavnosti: 5 kultnih komada zbog kojih je Audrey Hepburn postala modna ikona

05.06.2021 u 21:03

Bionic
Reading

Glumica Audrey Hepburn s razlogom se smatra modnom ikonom, a njezin klasični stil i danas je aktualan. Bila je muza slavnoga dizajnera Huberta de Givenchy, a 50-e godine prošloga stoljeća revolucionizirala je svojom androginom građom i modnim stilom koji je bio i ostao vječna modna inspiracija

Svojom sitnom građom isticala se među tadašnjim holivudskim zvijezdama raskošnih oblina poput Marilyn Monroe ili Elizabeth Taylor, a njezina elegancija i urođena gracioznost nisu mogli proći nezapaženo od strane dizajnera Huberta de Givenchyja, kojem je postala muza, ali i prijateljica.

U zvjezdanu orbitu Hollywooda lansirao ju je film 'Sabrina', zahvaljujući kojem je postala i modna ikona. To je ujedno bio i početak plodne i duge suradnje sa slavnim francuskim dizajnerom. Givenchyjeve filmske kreacije za Audrey Hepburn stekle su kultni status, a jednostavna crna haljina i mala roza na točkice iz 'Doručka kod Tiffanyja', haljina bez naramenica iz 'My Fair Lady' te haljina iz Sabrine, samo su neke od njih.

  • +13
Audrey Hepburn Izvor: Profimedia / Autor: PARAMOUNT PICTURES / AFP / Profimedia

Mala crna haljina

Među kultnim komadima Audrey Hepburn svakako je najpoznatija mala crna haljina, inspirirana Coco Chanel, koju je dizajnirao veliki Hubert de Givenchy. Iako se 'Doručak kod Tiffany' danas smatra najpoznatijim njezinim filmom, zanimljivo je kako ona nije bila prvi izbor za ulogu Holly Golightly. Umjesto nje Truman Capote sve svoje nade polagao je u Marilyn Monroe što danas zvuči nezamislivo pogotovo kad se prisjetimo kultne scene u kojoj Hepburn zastaje ispred izloga Tiffany & Co. s kroasanom u ruci, bisernom ogrlicom, crnim sunčanim naočalama, opernim rukavicama i crnom haljinom. To je bilo dovoljno da tadašnja ultramoderna crna haljina uđe u novu eru bezvremenske male crne haljine.

Capri hlače

Slavna glumica bila je ljubiteljica capri hlača, dužine do gležnja, posebnih onih s vichy uzorkom (na kockice i u pastelnim tonovima), a redovito ih je nosila na svoju omiljenu obuću – balerinke i jednostavne bijele topove.

Crne sunčane naočale

Crne sunčane naočale koje je nosila u 'Doručku kod Tiffanyja' dizajnom su najsličnije legendarnom modelu Rayban Wayfarer, a u kultnom filmu nosila ih je uz elegantnu, malu crnu haljinu i bisernu ogrlicu. Naočale koji glumica nosi u filmu potpisuje Olivier Goldsmiths, koji je 2011. na tržište ponovo izbacio taj model nazvan Manhattan.

Crna dolčevita

Ako postoji jedan look koji ćemo svi kopirati od Audrey Hepburn onda je to crna dolčevita i to iz filma 'Sweet Face' iz plesne scene u kojoj je odjevena u crnu dolčevitu, crne uske hlače i crne mokasine.

Balerinke

Hepburn je uvijek nosila balerinke jer se navodno sas vojih 170 cm smatrala previsokom da nosi štikle. Obožavala je mokasine, no izbor broj jedan za nju su bile balerinke, što ne čudi budući da je u djetinjstvu maštala o tome da jednog dana postane balerina. Kad je 2017. u aukcijskoj kući Christie's predstavljena njezina privatna kolekcija, u njoj se našlo mnogo balerinki u svim bojama od plave, zelene do žute, a nosila ih je uz traperice, suknje, haljine i kratke hlače.

  • +26
Balerinke Izvor: Promo fotografije / Autor: promo