ukroćena moda

Koža, lateks i izazovni krojevi: Fetiš moda vlada modnom scenom, a vjerovali ili ne, ovaj trend moguće je nositi i s ukusom

02.02.2022 u 11:08

Bionic
Reading

Zavodljiva, senzualna i pomalo zastrašujuća fetiš moda već nekoliko sezona dominira modnom sferom, ali i stilom poznatih i slavnih. Kombinacija mode i fetiša nije nova, no u posljednje vrijeme snažno se uočava zastupljenost i sve veća prisutnost kože, zakovica, lateksa i vrlo izazovnih krojeva na modnoj sceni. I dok su svi bili zapanjeni 'zastrašujućim' stajlingom Kim Kardashian na Met Gali, sudeći prema kolekcijama renomiranih dizajnerskih kuća, to je samo početak, a fetiš modni komadi postaju djelom svakodnevnih stajlinga

Modni stručnjaci ističu kako su prošlogodišnja dodjela VMA nagrada te glamurozna Met Gala bili događaji koji su odškrinuli vrata fetiš modi koja sada bilježi veliki povratak na modnu scenu.

To potvrđuje zastrašujući i vrlo upečatljiv stajling Kim Kardashian na crvenim tepihu Met Gale gdje se pojavila od glave do pete umotana u crnu Balenciaginu kreaciju – mistična, anonimna, potpuno prekrivenog lica, a opet svi su jako dobro znali tko se krije iza uske, crne tkanine.

Kim je zatim pratila Madonna, odjevena u kožni sado-mazo stajling u stilu sobarice na nekoliko svojih Instagram objava. Međutim, dovoljno je prisjetiti se nekih Madonnih prošlih izdanja tijekom duge karijere. Sklona provokacijama, ljubiteljica biča, provokativnih scena u video spotovima te autorica knjige 'Seks' koja je 90-ih sablaznila puritansku Ameriku – sasvim je logično zapitati se koliko je fetiš u modi nova pojava.

Kako god, uz Kim, i druge zvijezde, poput Kendall Jenner i Evana Mocka, brzo su usvojile trend 'fetiš odjeće' koji je dotad bio povezan s intimnošću i fantazijama. Modni stručnjaci popularnost ovog trenda povezuju s pandemijom i nošenjem maski, a trenutnu napetu situaciju u svijetu kao savršenom podlogom za kreiranje želje za prepuštanju nekim novim fantazijama. Upravo se to snažno osjeća na modnoj sceni, a brojni dizajneri zabavljaju se s BDSM estetikom i pomiču njezine granice sve dalje.

Ne poistovjećujući se više samo s intimnošću i fantazijama, fetiš odjeća stoga postaje demokratičnija iz sezone u sezonu i snažna osnova za izražavanje kreativnosti brojnih dizajnera. Saint Laurent , Balmain i Richard Quinn i Gucci samo su neki od brojnih koji su u svojim kolekcijama predstavili kožne komade, lateks odjeću, uske modele s vezicama, uske kožne remene i visoke lakirane čizme.

  • +11
Nosivi fetiš modni komadi Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Bili skloni fetišima ili ne, u modi je uvijek zabavno eksperimentirati. Uz ove modele vrlo jednostavno i s ukusom moguće je ukrotiti fetiš trend i malo 'podići' već viđene kombinacije dodajući im zanimljivu dozu senzualnosti, a ipak ostati na granici dobrog ukusa.