OPREZ!

Koristite kreme za sunčanje? Ovo morate znati

05.05.2015 u 11:52

Bionic
Reading

Nanošenje kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom nije pouzdan način obrane od karcinoma kože, upozoravaju znanstvenici u novom istraživanju

Nova studija koja se bavi načinom na koji UV zrake napadaju kožu otkrila je kako se nastala dugotrajna šteta prilikom izlaganja kože suncu ne može zaustaviti kremama za sunčanje. I dok kreme za SPF faktorom mogu spriječiti opekline od sunca i kratkoročne učinke sunčanja, ipak propuštaju dovoljnu količinu UV zraka koje dugoročno gledano mogu izazvati potencijalno smrtonosne bolesti

Svatko tko se dulje vremena izlaže sunčevim zraka svakako bi trebao odjećom pokriti tijelo i ne oslanjati se isključivo na zaštitu kremama za sunčanje, upozoravaju. Znanstvenici sa Sveučilišta u Manchesteru i londonskog Instituta za istraživanje raka proučavali su maligni melanom, najsmrtonosniji oblik karcinoma kože.

Njihov rad, objavljen u časopisu Nature, otkrio je i kako kreme s najvećim SPF faktorom, 50, propuštaju dovoljnu količinu UV zračenja koje može oštetiti DNA u koži pigmentiranih stanica.

Doktorica Julie Sharp iz britanskog Centra za istraživanje raka te voditeljica studije kaže: 'Većina smatra kako su sigurni nakon nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom te su skloni dulje vremena se izlagati suncu, što pak povećava ukupno izlaganje UV zračenju.' Jednom kada je gen kože oštećen, koža je osjetljivija i veća je vjerojatnost nastanka karcinoma.

Autor studije Richard Marais sa Sveučilišta u Manchesteru napominje kako ova studija jasno pokazuje da krema za sunčanje ne nudi potpunu zaštitu od štetnog djelovanja UV zračenja. Međutim napominje kako to ne znači da treba prestati koristiti kreme za sunčanje jer iako one ne pružaju potpunu zaštitu, ipak usporavaju štetan utjecaj UV zračenja koje rezultira pojavom karcinoma.

Tako bi kreme najbolje bilo kombinirati s drugim načinima zaštite poput boravka u hladu te nošenja šešira i komotne, prozračne odjeće.