DOBRO JE ZNATI

Korisni savjeti za preživljavanje povratka u školu

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.08.2012 14:07
  • Objavljeno 28.08.2012 u 12:00
učenici škola tinejdžeri

učenici škola tinejdžeri

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ljetni su se školski praznici opasno približili kraju, a školsko zvono samo što se nije oglasilo! Prisjetili smo se nekoliko korisnih savjeta koji će ti zasigurno dobro doći u novoj školskoj godini

Iako se neki vesele početku škole (vjerovali ili ne, ima i takvih!), za sve one kojima škola baš i nije previše draga donosimo nekoliko korisnih savjeta kako bi im početak nastave bio što manje traumatičan.

Popularna TV voditeljica Daniela Trbović prisjetila se svojih školskih dana koji su joj ostali u vrlo lijepom sjećanju. Otkrila nam je da je u školi bila odlikašica te da je voljela kemiju, a kasnije psihologiju, hrvatski, biologiju, jezike...

'Kad se radi o omiljenim predmetima, tu sam svaštarila, u svemu sam našla nešto zanimljivo i zabavno i nisam imala nešto što me je tlačilo, nikakve trajne duševne boli… Osim fizičkog otiska, točnije modrice tijekom vježbe gađanja s puškom M48 u predmetu ONO i DSZ', rekla je Daniela. Nije joj bilo teško učiti, a bila je odličan učenik.
'Rasturala sam. Nisam imala dojam da se ubijam učeći. Naime, bilo mi je normalno da učim. Škola je bila moja obaveza i bila sam jako savjesna, nikad me roditelji nisu ganjali. Samo su se zadovoljno smješkali. Blaženi', ispričala je Daniela.

Evo kako i ti možeš biti uspješniji/a u ovoje školskoj godini

Pripremi se za početak nastave

Na vrijeme nabavi sve što ti treba za školu, istakni raspored na vidno mjesto, smisli što ćeš obući u školu kako te ujutro ne bi zaboljela glava pred otvorenim ormarom i na vrijeme napuni torbu, jer će ti odlazak u školu biti manje stresan. Pogledaj dan ranije što ćeš obući i gdje ti je odjeća, spremi sve stvari i opušteno dočekaj školski tjedan.

Uključi se
Promijeni svoj odnos prema školi i učenju. Od samog početka pokaži zainteresiranost za učenje, zalaži se na satovima, sudjeluj u raspravama na nastavi, postavljaj pitanja… Vrlo ćeš brzo popraviti svoju sliku o sebi, a nakon što i ocjene budu bolje, škola ti možda više neće biti toliko odbojna. Ne treba posebno spominjati da ćeš biti zadovoljniji/a sobom, a neće izostati ni pohvale staraca (to samo može pozitivno utjecati na duljinu tvojih izlazaka, džeparac i ostale privilegije koje nisu za odbaciti)… Nije loše pokazati zainteresiranost već prvog tjedna, kada profesori pamte učenike koji se zalažu!

Pronađi motivaciju
Iz temelja promijeni negativni stav prema školi. Dakle, promatraj školu drukčijim očima: kao mjesto gdje se možeš družiti s prijateljima, gdje nema staraca i gdje možeš nešto naučiti.

211386,211367,211274 ,211225
Na vrijeme u krevet

Dok su trajali školski praznici, sigurno nisi pomišljao/la na rani odlazak u krevet, no s početkom nastave,moraš se disciplinirati. Stoga se natjeraj na spavanac, jer ako ne osiguraš barem osam sati spavanja, sutradan nećeš moći biti koncentriran/a na nastavu niti ćeš normalno funkcionirati. Počni s ovakvim ritmom već prvog tjedna škole kako bi što lakše preživio/la rano ustajanje nakon dvomjesečnog ljenčarenja.

Ne odlazi u školu bez doručka
Ako nisi osoba od doručka, tj. rano ujutro nisi u stanju ni držati oči otvorenima, a kamoli razmišljati o doručku, savjetujemo ti da promijeniš tu nezdravu naviku. Ujutro naš organizam traži hranu kako bi mogao funkcionirati, a stručnjaci ističu da je tajna zdravog života je upravo u doručku. Osim toga, važno je misliti i na naše zaključivanje, pamćenje i koncentraciju koji su povezani upravo s zdravom prehranom.

Redovito uči
Probaj ne biti kampanjac. Piši natuknice, podcrtavaj. Važne stvari zapisuj u odvojene bilježnice, skripte... Bojama označavaj ono što je bitno. Nemoj zanemarivati dnevne obaveze jer će se samo nagomilati.

Zaokupi se izvanškolskim aktivnostima
Ako ti se život samo svede na isti ustaljeni ritam – školu i kuću, vrlo brzo ti to može dojaditi. Možda zvuči pomalo čudno, no osobe koje imaju više slobodnih aktivnosti puno bolje znaju kvalitetno iskoristiti vrijeme. Stoga dobro razmisli što ti se sviđa i upiši se na neku slobodnu aktivnost (sport, strani jezik, sviranje nekog instrumenta…). Osim toga, tu možeš upoznati gomilu novih frendova, a tko zna - možda i novu ljubav!

Budi prijateljski nastrojen/a
Procijeni tko bi ti mogao odgovarati i priđi toj osobi, započni razgovor npr. o nekim filmovima koje si pogledao/la, daj neki kompliment... Neka se ljudi u tvom društvu osjećaju ugodno. Najbolje je nabaciti osmijeh i izgledat ćeš pristupačno i veselo. Probaj se povezati s ljudima za koje smatraš da imaju iste ili slične interese.

I naravno, želimo vam puno sreće u novoj školskoj godini!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!