NIJE SVE U EKOLOGIJI

Koliko su vrećice za višekratnu upotrebu sigurne u vrijeme pandemije koronavirusa?

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 06.04.2020 11:28
  • Objavljeno 06.04.2020 u 11:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Elizaveta Galitckaia / Alamy / Alamy / Profimedia

O lošim stranama korištenja jednokratnih plastičnih vrećica pisalo se dosta u posljednje vrijeme, a s izbijanjem pandemije koronavirusa na površinu sve više izlaze i negativne strane korištenja njihove alternative – vrećica za višekratnu upotrebu

Više od pola vrećica za višekratnu upotrebu, pokazale su neke ranije studije, sadrže velike količine bakterija, a u mnogima su pronađene čak E. Coli i fekalije. Stručnjak za sigurnost hrane Jeff Nelken upozorava kako se višekratne vrećice moraju prati nakon svakog korištenja, što je u vrijeme pandemije koronavirusa postalo još važnije.

Srećom, višekratnu vrećicu može se učiniti sigurnom za korištenje na nekoliko jednostavnih načina koje je Nelken objasnio za Huffington Post.

Vrećice nakon upotrebe možete jednostavno obrisati dezinfekcijskim maramicama, koje ovih dana vrlo vjerojatno imate pri ruci. Pripazite samo da sadrže dezificijens koji je odobren od službe nadležne za zaštitu okoliša.

Drugi način je upotreba dezinfekcijske otopine kućne izrade. U bočicu s raspršivačen na pola litre vode dodajte otprilike dvije čajne žličice izbjeljivača, promiješajte i vrećicu poprskajte nakon svake upotrebe. Na etiketi proizvođača provjerite točan omjer otopine za dezindekciju, kao i preporučeno vrijeme djelovanja. Vrećicu na kraju obrišite papirnatim ručnikom.

Ovu otopinu možete koristiti i za dezinfekciju drugih površina u kući, a Nelken preporučuje svakodnevnu pripremu svježe otopine. Također, savjetuje upotrebu bezmirisnih izbjeljivača, jer imaju snažnije dezinfekcijsko djelovanje.

Na ovaj način mogu se dezinficirati i plastične i platnene vrećice za višekratnu upotrebu, ali kao i uvijek, kod tkanine je preporučljivo prije prskanja nanošenjem manje količine otopine na skrivenom mjestu provjeriti postojanost boje.

Još jedna opcija vodikov peroksid (hidrogen peroksid). Prema uputama američkog Centra za spriječavanje i kontrolu bolesti (CDC), 'vodikov peroksid je stabilno i učinkovito sredstvo protiv širokog spektra mikroorganizama, uključujući viruse i bakterije, kad se koristi na tvrdim, neporoznim površinama', pa ga možete koristiti samo za višekratne plastične vrećice. Ako imate optopinu s 3 posto vodikovog peroksida, možete ga koristiti bez razrijeđivanja s vodom, a prilikom upotrebe poželjno je nositi rukavice.

Ako do sljedeće upotrebe imate dovoljno vremena, ili raspolažete s većim brojem vrećica za višekratnu upotrebu, možete ih prati u perilici rublja. CDC preporučuje pranje i sušenje vrećica na najvišim dopuštenim temperaturama, a Nelken kako dodatnu mjeru sigurnosti preporučuje dodavanje 120 mililitara izbjeljivača u deterdžent.

Savjeti za prevenciju koronavirusa

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!