SEKS U BROJKAMA

Koliko ste ih imali do sada?

08.02.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Sivo područje u svakoj vezi je onaj razgovor o bivšim partnerima i prijašnjim iskustvima, a uvijek škakljivo pitanje je ono o broju prijašnjih partnera s kojima smo imali seksualni odnos

Razgovor o prijašnjim seksualnim partnerima u vezi je uvijek škakljiva tema. Istina ponekad može boljeti, šokirati ili nas iznenaditi, pa je teško odlučiti što partneru reći, a što ne. No, ipak istina je uvijek bolja od laži.

Bez obzira na to da su se vremena promijenila, još uvijek su muškarci ti koji dominiraju u broju seksualnih partnerica. Tako je svojedobno jedno američko istraživanje otkrilo kako čak 29 posto muškaraca u Americi su imali 15 ili više seksualnih partnera, a taj isti broj ima samo devet posto žena.

Isto to istraživanje, koje je proveo National Center for Health Statistics, pokazalo je kako muškarci prosječno tijekom života imaju sedam različitih seksualnih partnerica, a žene imaju četiri. Osim broja seksualnih partnera isto istraživanje, u kojemu je sudjelovalo više od šest tisuća osoba u dobi od 20 do 59 godina, otkrilo je kako je 96 posto odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama prakticira seks, 16 posto osoba prvi put se u seksualni odnos upustile sa 15 godina dok je njih 15 posto sa seksom pričekao do 21 godine života.

U istraživanju je učeno kako žene mlađe dobi nastoje imati manji broj seksualnih partnera, a muškarci većim brojem različitih seksualnih partnerica se ponose. Kako piše slate.com, žene su zabrinute ako većim brojem seksualnih partnera uplaše sadašnjeg, no isto tako ih brine i ako je taj broj jako nizak te kako će to utjecati na partnera. Lisa Wade, profesorica sociologije Sveučilištu Occidental kaže kako je dosta djevojaka djevičanstvo izgubilo pod utjecajem okoline, a Kathleen Bogle profesorica na istome fakultetu, kaže kako je često čula za pravilo 'brojanja partnera na prste' kojega se mnoge žene pridržavaju, a podrazumijeva kako je razuman broj seksualnih partnera onaj koji se može nabrojati na prste obje ruke.

Međutim, posljedično promjenama u društvu i okolini, žene se posljednjih godina manje zabrinjavaju ako je njihov broj nešto viši, posebice ako imaju podršku i razumijevanje prijatelja.

Nedavna studija u Kanadi pokazala je da trećina od 7.656 muškaraca ženu smatra promiskuitetnom ako je spavala sa 20 ili više partnera, a 41 posto povlači granicu već kod brojke 10, a oko 95 posto žena koje su spavale s više od 20 muškaraca ne mogu naći osobu s kojom bi započele brak. Stoga se u modernim vezama nameće novo pitanje: koliko smo još uvijek zapravo staromodni i konzervativni?

Seksualni edukatori upozoravaju da se protiv ove predrasude treba boriti i da broj ljubavnika ne određuje ženu kao osobu. Izvršna urednica Feministing.com Samhita Mukhopadhyay ističe da se važnost broju počela pridavati 1980-ih, jer su tada započinjali trendovi 'slobodne ljubavi'.

Dodaje da je u tadašnje vrijeme brojka 20 bila visoka, ali danas se čak može smatrati osrednjom s obzirom da brakovi i veze ponekad traju jako kratko. No muškarci svoj broj lažiraju i govore da su spavali s duplo više žena nego što u stvarnosti i jesu. Brojni seksolozi smatraju da u seksu ne postoji 'normalno', odnosno granice koje su širem društvu uvijek prihvatljive, već da se ne treba zamarati brojkama zbog ograničenja koja postavljaju društveni standardi. Stoga, koji je vaš broj?