STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU

Koliko je zaista opasno tuširati se kad vani tutnji grmljavinsko nevrijeme

26.07.2020 u 20:39

Bionic
Reading

Puno je stvari u životu koje uzimamo zdravo za gotovo bez ikakve provjere njihove valjanosti. Većinu toga usvajamo u djetinjstvu, poput one tvrdnje da je opasno tuširati se kad je vani grmljavinsko nevrijeme. Evo što o tome kažu stručnjaci

Što nas treba brinuti kod grmljavinske oluje

U olujnim, grmljavinskim oblacima koje nazivamo kumulonimbusi koncentrira se električni naboj iz atmosfere, a pražnjenjem toga naboja nastaje snažan bljesak, kojeg nazivamo munja, i snažni zvučni udar, kojega nazivamo grom. Grom je zapravo posljediva munje, jer zbog fizikalnih promjena koje ona uzrokuje dolazi do drastične promjene tlaka zraka.

Električni potencijal unutar grmljavinskog oblaka može narasti i do 3 milijuna volti, što su vrijednosti na kojima zrak više nije dostatan izolator pa dolazi do izbijanja električnog naboja.

Munji prethodi početno, slabije pretpražnjenje, koje postupnom ionizacijom zraka stvara takozvani kanal munje. Kada ovaj svjetlosni, intenzivno ugrijan koridor promjera nekoliko centimetara poveže oblak i tlo, ili dva suprotno nabijena oblaka, kroz njega kreće obilno električno pražnjenje ili glavni udar munje. Električni naponi između krajnjih točka munje iznose i do 100 milijuna volta (V), maksimalne struje munja mogu dosegnuti i 100 000 ampera (A), a za njihovog trajanja od 0,1 do 0,6 sekundi u kanalu munje razvija se temperatura oko 20 000 stuonjeva Celzijusa.

Munja čiji se kanal pruža od grmljavinskog oblaka prema tlu, na ljude može štetno djelovati na više načina. Izravni udar kad nekoga pogodi grom često je fatalan, ali opasne su i kontaktne ozljede do kojih dolazi kad dodirujete nešto u što pogodi munja. Stradati se može i kad ste blizu mjesta udara munje u tlo, pa se struja kroz zemlju prenese do vas.

Smrtno stradava oko 10 posto ljudi pogođenih munjom, uglavnom od srčanog udara, ali mogu nastati i ozbiljne ozljede poput tupih ozljeda unutarnjih organa, neouroloških sindroma, ozljeda mišića, ozljeda očiju te ozljeda i opeklina na koži.

Kakve to veze ima s tuširanjem?

Dođe li do udara munje u objekat u kojem se nalazite, svako dodorivanje metalnih vodiča u tom objektu može dovesti do stradavanja. Problematični nisu samo električni, telefonski ili antenski vodiči, nego i metalne vodovodne cijevi. Dakle, munja može proći kroz vaše vodovodne cijevi i pogoditi vas dok se tuširate.

Ako mislite da ste sigurni zbog plastičnih vodovodnih cijevi, varate se, jer električnu struju munje može prenositi i voda. Bez obzira na materijal vodovodnih cijevi, higijenske potrebe svkakao je bolje zadovoljiti nakon prestanka grmljavinskog nevremena.

Što se zapravo događa kad munja nađe put do vašeg doma? Bez obzira je li munja izravno pogodila objekat ili je u njega ušla putem ožičenja električne mreže, fiksne telefonske mreže ili vodovoda, električna energija će na putu do tla slijediti put najmanjeg otpora kroz žice ili vodovodne cijevi, stoga se bolje držati podalje kako se i sami ne biste našli na tom putu.

Koliki je stvarni rizik i što se može dogoditi?

Ozlijede ili stradavanja za vrijeme tuširanja tijekom grmljavinskog nevremena nisu nešto što se redovito događa, ali može se dogoditi bilo kad. Ništa vam ne može jamčiti sigurnost osim potpunog suzdržavanja.

'Pametnije je ne riskirati, jer nije nemoguće da munja ubije nekoga tko se kupa ili tušira', kaže za časopis Health doktor znanosti Joseph Dwyer, profesor fizike na Sveučilištu u New Hampshireu.

Liječnik Nicholas Kman, koji je 13 godina medicinskog radnog staža skupio na hitnoj pomoći, kaže kako se nije susreo sa slučajem da je nekoga udarila munja u njegovoj kući, što ne znači da se ne može dogoditi.

'Napravite analizu rizika i koristi pa stavite na jednu stranu mogućnost ozbiljnih ozljeda ili smrti, a na drugu stranu nešto minorno poput potrebe za čistoćom', savjetuje Kman i navodi kako uslijed udara može doći do nesvjestice, opeklina od vruće vode, utrnuća ili ukočenosti, zastoja srca i na posljetku smrti.

Važno je imati na umu da rizik nije vezan samo uz tuširanje ili kupanje tijekom grmljavinskog nevremena pa kad čujete grmljavinu ili vidite sjevanje munja trebate se držati podalje od svega što ima veze s vodovodnim cijevima, bilo to uživanje u mirisnoj kupki, pranje kose, pa čak i pranje ruku ili posuđa.

U kojem periodu prije i poslije grmljavine treba izbjegavati tuširanje?

Čujete li u daljini grmljavinu, nastojte ne žuriti se pod tuš prije dolaska nevremena. Ako možete čuti grmljavinu, dovoljno ste blizu oluji da munja može doprijeti do vaše lokacije, iako se može dogoditi da vas nevrijeme potpuno zaobiđe. Munja može pogoditi na udaljensti većoj i od 15 kilometara od matične oluje.

Za potpunu sigurnost stručnjaci preporučuju da pričekate pola sata s tuširanjem ili kupanjem nakon što ste čuli zadnji udar groma.

'Grmljavinske oluje ponekad najjaču munju sačuvaju za kraj, a sigurno ne želite biti dio tog velikog finala', kaže profesor Dwyer.