NA PUTU DO CILJA

Koliko je šarm važan za uspjeh

23.11.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Mislite li da je za dolazak do cilja bitno samo predano i uporno raditi? Ili mislite i da šarm ima svoju ulogu na tom putu? Na putu do cilja nam pomažu obje metode, stoga ih je važno usvojiti, vježbati i razvijati

Možemo biti najpametnije osobe u prostoriji, ali ako nemamo šarma i karizme, odnosno ne uspostavljamo dobre odnose s drugim ljudima, nitko to neće ni znati, piše portal InsideOut.hr

Mitovi o karizmatičnosti

Često se misli da za karizmatičnost moramo biti i fizički privlačni. Istraživanja pokazuju da je privlačnost osoba bila procjenjivana značajno većom kad su one po zadanoj uputi koristile neka karizmatična ponašanja poput gledanja sugovornika u oči i korištenja otvorena govora tijela. Dakle, karizmatičnost nas čini privlačnijima, a ne obrnuto. Nadalje, mišljenje da samo ektrovertirane i otvorene osobe mogu biti karizmatične također je mit. Introverti čak imaju prednost nad ekstrovertima zbog svoje bolje sposobnosti slušanja drugih i veće samosvijesti. To im omogućuje da budu više prisutni u komunikaciji s drugima te samim time i više karizmatični. Karizma čini da drugi rade ono što želimo i trebamo od njih, samo ju je važno znati optimalno primjenjivati u različitim situacijama ovisno o ljudima s kojima jesmo, cilju koji želimo postići i slično. Karizma može biti i dobra i loša, ovisno o tome znamo li je koristiti sukladno postojećim okolnostima.

Uporan rad ne mora biti i naporan

Na sam spomen uporna rada u misli nam dolaze i pridjevi naporan, težak, mukotrpan. Kako bismo uspjeli u nečemu što želimo, potrebno je uložiti vrijeme i trud, ali to ne znači da nam posao mora biti težak. Kad su nam život i postojanje ispunjeni svrhom, nije nam teško raditi bilo što oko čega smo strastveni i u čemu uživamo. Najteže je napraviti prvi korak i otisnuti se izvan zone ugodnosti. No kad to učinimo, počinju se stvari kotrljati same od sebe te kao da nas cilj privlači sebi. To je način na koji nam posao više nije tako težak i način na koji na kraju i dolazimo do cilja. Ali moramo zakoračiti.

Pustite odgađanje i krenite u akciju

Čim shvatimo da odgađamo i imamo stotine razloga zašto nešto ne možemo sada, što nam nedostaje i slično, važno je baš tada krenuti i sasjeći odgađanje u startu. Odgađanje nas drži u pozadini i ne dopušta nam da ostvarujemo svoje snove. Gorivo za odgađanje strah je od izlaska iz vlastite zone ugodnosti, a to je izlaganje bilo kojem riziku i promjeni, nečemu nepoznatom. Ali to je jedini put koji vodi prema naprijed. Do ciljeva dolazimo kroz više koraka, ne samo jednim, stoga je važno usmjeriti se na onaj korak koji upravo radimo. Puno je lakše pokrenuti se kad smo fokusirani na sljedeći korak, a ne na konačan cilj jer je on iz početne perspektive dalek i čini se nedostižan te niti ne pokušamo krenuti. Dolazak do bilo kojeg cilja zahtijeva određeni rad i ulaganje truda. Stoga ako težimo nekoj promjeni, bio to zdraviji život, bolji posao, sretnija veza, važno je da prestanemo razmišljati, pričati i sanjati o tome te da počnemo djelovati u željenom smjeru već danas.

Za dolazak do cilja jednako su važni i šarm, odnosno naša osobnost, način na koji se prezentiramo i komuniciramo s drugima sebe i svoje ideje, ali i samo djelovanje i ulaganje truda te ustrajanje u poslu i kad je cilj daleko na horizontu.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr