ZDRAVA HRANA

Koliko je riblje ulje zapravo dobro za zdravlje?

24.01.2014 u 12:54

Bionic
Reading

Jantarne kapsule ribljeg ulje dulje vrijeme se ističu kao vrlo koristan dodatak prehrani koji ima višestruke dobre utjecaje na zdravlje, međutim neki znanstvenici se ne slažu s tom tvrdnjom. Stoga se postavlja pitanje - koliko je zapravo zdravo riblje ulje?

Brojne studije pokazale su da kapsule ribljeg ulja kao dodatak prehrani imaju brojne zdravstvene pogodnosti, a isto to, naravno, tvrde i proizvođači. Međutim unutar znanstvene zajednice bilježi se i rastući skepticizam po pitanju tog dodatka prehrani. Tako nedavna istraživanja čak upozoravaju da riblje ulje u kapsulama može povećati rizik od raka prostate.

No tu je i najnovija studija. Znanstvenici s Instituta za srce, pluća i krv ispitali su volumene mozga 1.111 starijih žena, a zatim ih provjerili nakon osam godina tražeći razine omega-3 masnih kiselina koje se nalaze upravo u ribljem ulju. Žene čiji testovi su bilježili više razine tih masnih kiselina, i to zahvaljujući i prehrani i uzimanju dodataka prehrani, imale su veći volumen mozga te je u skladu s time njihov mozak bio i do dvije godine 'mlađi', piše Yahoo Shine

Rezultati, objavljeni ovoga tjedna u znanstvenom časopisu Neurology, mogli bi imati velike posljedice na liječenje Alzheimerove bolesti, povezane sa stezanjem volumena mozga.

No znači li to da je riblje ulje dobro za zdravlje? Odgovor otkriva profesorica Marion Nestle sa Sveučilišta New York. 'Bilo bi sjajno kada bi očuvanje zdravlja mozga u kasnijoj dobi bilo tako jednostavno i kada bi se moglo svesti na pažljivo uzimanje jednog sastojka. To je vrlo rijetko. No činjenica je da su ljudi koji redovito jedu ribu i zdraviji.' Kako napominje, uvijek je bolje odabrati svježe namirnice nego dodatke prehrani.

Ova najnovija studija o utjecaju ribljeg ulja na kognitivno zdravlje mogla bi potaknuti skepticizam u znanstvenika, no svi će se složiti u tome kako je svježa i fina riba za ručak ili večeru – doista dobra ideja.