RECEPT MATE JANKOVIĆA:

Kokos nije samo za čupavce!

12.02.2013 u 14:42

Bionic
Reading

Kokos je definitivno jedan od najpopularnijih kultivata na svijetu, u širokoj upotrebi u većini zemalja u ranim oblicima. Svjež, sušen u obliku maslaca, ulja ili kokosovog mlijeka

Možemo ga koristiti na svakakve načine. Izrazito je popularan u azijskoj kuhinji te ga se može kušati u raznim kombinacijama uz curry jela, juhe ili slastice.

Mi s kokosom uglavnom imamo posla u sušenim varijantama, u obliku kokosovog brašna, u zadnjih nekoliko godina može se naći i kokosovo mlijeko koje postaje sve popularnije, iako je kokos, kokos, i opet kokos, kod nas najpopularniji u industrijskim slasticama poput Rafaella ili čokolade Bounty. Naše mame su specijalizirale nekoliko slastica od kokosa od kojih najčešće ističem famozne čupavce

Što se tiče restorana, kokos se vrlo rijetko upotrebljava osim u nekim slasticama. Nekoliko sam puta koristio kokosovo brašno kada bih radio krokete od čokolade, nekoliko puta panna cottu od kokosa, i to na način da bih aromatizirao vrhnje kokosovim brašnom i dodavao želatinu. Što se tiče slanih jela, imao sam prilike raditi juhu od mrkve i kokosovog mlijeka s grožđicama i korijanderom.

Većina kokosa i njegovih derivata najčešće se upotrebljava isključivo u specijaliziranim thai ili indijskim restoranima kojih nažalost u Hrvatskoj nema puno. Mi vrlo rijetko imamo običaj u stalnoj ponudi imati tu namirnicu jer radimo jela koja su većinom, još uvijek, inspirirana Mediteranom. Kokos se, kao što smo naveli, jako dobro slaže sa raznim curry inačicama (crvena, žuta, zelena), izvrsno mu paše chilli, đumbir, limunska trava, galangal, razno povrće te basmati riža u slatkim varijantama, koje su također vrlo ukusne. U posljednje vrijeme jako često eksperimentiram s thai kuhinjom te si često radim curry od kojeg mi je najdraži indijski janjeći, koji je doduše i malo kompliciraniji za izvedbu.

Pileći curry

Nutritivno gledano, kokos je bogat masnoćama, proteinima i vlaknima koja su dobra za probavu, ali je izrazito siromašan vitaminima. Kokosovo stablo doživi cca 60 godina starosti te mjesečno u prosjeku da cca 15 plodova, što je dovoljna garancija da ćemo imati puno prilike za uživanje u njemu, i čupavcima.

Pileći curry

Potrebni sastojci:
300 g piletine
1 kantica kokosovog mlijeka..cca 2,5 dl
Škrobno brašno
Crvena curry pasta
Patlidđan 50 g
Đumbir - žičica ribanog
Batat 50 g
Mladi luk 50 g
Rajčica sjeckana na kockice 50 g
Češnjak – jedna žličica
Macadamia orah - jedna žlica
Špinat – 20 g
Ulje
Sol
Svježi chilli po želji
Papar
Sok pola limete

Priprema:

Zagrijati ulje u woku. Piletinu izrezanu na rezance uvaljati u škrobno brašno i popržiti. Izvaditi van, dodati luk,češnjak, đumbir i jedno po jedno ostalo povrće, osim rajčice i špinata.

Staviti kokosovo mlijeko, chilli, crvenu curry pastu, vratiti nazad piletinu i kratko prokuhati.

Začiniti, dodati rajčicu, špinat i sjeckanu macadamiu, vrlo kratko prokuhati, dodati limetu te poslužiti uz rižu.