ZDRAVI I FIT

Koju tjelovježbu odabrati ovisno o dobi?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 26.01.2011 09:30
  • Objavljeno 26.01.2011 u 09:30
par, vježba

par, vježba

Izvor: Corbis / Autor: Creasource/Corbis

Redovito bavljenje sportskim aktivnostima uspješno može usporiti proces starenja, pomoći u borbi protiv dijabetesa, bolesti srca i osteoporoze. Zbog svih pogodnosti, tjelesnu aktivnost znanstvenici preporučuju svima, bez obzira na godine

'Nikada nije kasno da budete u dobroj formi', tvrdi Carlton Cooke, profesor sporta na Sveučilištu Leeds Metropolitan. 'Većina ljudi tijekom godina prestaje s tjelovježbom, umjesto da način vježbanja prilagodi svojoj dobi', dodaje profesor Cooke.

Bez obzira u kojoj dobi bili, nikada nije kasno da se dovedete u top formu. Način vježbanja je potrebno prilagoditi godinama, načinu života i preferencijama.

U četrdesetima povećava se broj otkucaja srca, a mišići slabe, zbog čega se usporava cjelokupni metabolizam. U ovoj dobi se po prvi puta primjećuju znakovi srednje dobi, te će za vrijeme vježbe srce biti podvrgnuto većem opterećenju.

Najbolja vježba u četrdesetima je kombinacija intenzivne tjelovježbe i istezanja. Intenzivna tjelovježba će potaknuti povećanu proizvodnju hormona rasta te ojačati tijelo, dok će istezanje pomoći metabolizmu.

Stručnjaci upozoravaju da se posebna pažnja posveti leđima koja znaju biti izložena raznim ozljedama, posebice ako se dugo niste bavili sportom. Upravo zbog toga vrlo je važno za vrijeme vježbanja uzimati pauze, a težinu izvođenja vježbi ne bi trebalo povećavati za više od 10 posto po svakom putu.

Kao intenzivna vježba preporučuje se trčanje i džogiranje, a za istezanje trbušnjaci, leđnjaci, sklekovi i čučnjevi.

Christoph Gramann/Corbis

Christoph Gramann/Corbis

Izvor: Corbis / Autor: Christoph Gramann/Corbis

Trčanje će pomoći da se dovedete u dobru formu bez obzira na godine

U pedesetim godinama većina počinje osjećati negativan utjecaj provođenja većine radnog vremena sjedeći za stolom. Zbog toga se nerijetko javlja bol u donjem dijelu leđa i ramenima te glavobolja. Kod žena se počinje javljati i osteoporoza te se njima tjelovježba posebno preporučuje.

Zbog osjetljivijih kostiju i zglobova, u ovoj dobi trčanje baš i nije preporučljivo, ali poželjne su nešto manje intenzivne vježbe, dizanje utega i hodanje. Jačanje mišića u ovoj dobi je iznimno važno jer se vježbom smanjuje rizik od fraktura i osteoporoze.

Ono što mnoge u ovim godina muči jest neugoda izazvana vježbanjem, stoga postoji odličan način vježbanja kod kuće uz razne DVD-ove sa snimljenim vježbama ili male grupe u lokalnom sportskom centru. Vježbe koje se preporučuju su joga, pilates, šetnja, plivanje te istezanje.

Nastupom šezdesetih godina elastičnost pluća i arterija rapidno počinje propadati, stoga je redovita tjelovježba i više nego nužna. Pažnja bi trebala biti usmjerena na kardiovaskularne vježbe kojima će se ojačati pluća te aerobik koji će poboljšati rad srca.

Tjelesne aktivnosti koje se preporučuju su plivanje, hodanje, badminton i kuglanje. Stručnjaci u ovoj dobi preporučuju vježbanje od tri do deset minuta te uzimanje kratke pauze nakon toga. Za vrijeme tjelesne aktivnosti trebalo bi pripaziti da se nikada potpuno ne ostane bez daha te da se kontrolira opterećenje koljena.

Sedamdesete godine obilježene su problemima s osteoporozom i osteopenijom. S godinama kakvoća i čvrstoća kostiju opada te su prijelomi znatno češći. Elastičnost mišića sve je manja, stoga je važno biti što gipkiji jer se time smanjuje pritisak na kardiovaskularne funkcije. U ovoj dobi tijelo proizvodi i manju količinu vitamina D, što povećava rizik obolijevanja od depresije, gubitka kilograma te srčanog udara.

Tjelovježba bi trebala biti fokusirana na jačanje tijela, ali na način da se izbjegne oštećenje zglobova i kostiju. Hodanje ili šetnja u društvu se posebno preporučuje. Njome će se ojačati kardiovaskularni sistem, a šetnja tijekom sunčanog dana će povećati apsorpciju vitamina D.

Osim hodanja, sedamdesete su odlične da se okušate u jogi, pilatesu, plivanju i vježbama koje uključuju lagano istezanje. Vježbanje u ovoj dobi je izrazito korisno te će svakodnevne radnje biti znatno olakšane, popit ustajanja iz kreveta, sa stolice ili penjanje stepenicama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi