RASKRINKANI MITOVI

Koji su sokovi štetni, a koji zdravi?

14.03.2013 u 12:01

Bionic
Reading

Brojna istraživanja raskrinkala su mitove u svijetu sokova. Što je od glasina istinito, a što pogrešno? Vrijeme je da otkrijete i vi

Uzrokuju li slatki sokovi pretilost? Oslabljuju li gazirani sokovi kosti? Jesu li bolji energetski napici ili kava? Čak i ovih nekoliko pitanja otkrivaju da svijetom vlada velika zbunjenost kada je riječ o omiljenim napicima. No zahvaljujući brojnim istraživanjima neke su stvari konačno razjašnjene.

'Dijetni gazirani sokovi bolji su od običnih'
'Dijetni gazirani sokovi nisu čudotvorni lijekovi', ističe profesorica Lisa R. Young sa Sveučilišta New York. To što određeni sokovi ne sadržavaju šećer ne znači nužno da su i zdravi. Točnije, ti sokovi sadržavaju umjetne zaslađivače koji ne djeluju baš dobro na ljudski organizam. Posebno loše utječu na metabolizam, i to tako što ga usporavaju. Usto, stručnjaci su uočili da se, zahvaljujući umjetnim zaslađivačima, kod čovjeka češće javlja pojačana želja za slatkim. Dakle, dijetni gazirani sokovi neće vas razboljeti, ali neće vas ni učiniti zdravijima ni mršavijima.

'Za razbuđivanje energije bolje je popiti energetsko piće nego kavu'

Prava je istina da energetski napici imaju manju količinu kofeina od obične šalice kave. Naravno, energetske napitke lakše je nositi uz sebe i jednostavniji su za konzumaciju, ali razbuđivanje će ipak bolje obaviti kava. Istraživači s Klinike Mayo usto su dokazali da energetski napici obiluju šećerima, što nije dobra vijest ako želite biti zdravi i vitki.

'Bistri sokovi zdraviji su od tamnih sokova'
Ako govorimo o zdravlju, onda zapravo nema razlike između bistrih i tamnih sokova poput Spritea ili Coca Cole. Razlika je samo u dodavanju karamele koja soku daje boju, ali i u kofeinu. Tamniji sokovi sadržavaju kofein, ali ipak manje nego šalica kave. No, što se tiče zdravih nutrijeneta, razlike nema i ni jedni ni drugi ne mogu se svrstati među zdrave napitke.

'Sportski napici pomažu kod napora u teretani'
Rašireno je vjerovanje da sportski napici mogu biti od velike pomoći kod intenzivnih treninga i pojačanog znojenja. No prava je istina da rezerve vaših elektrolita i glikogena nisu u opasnosti čak ni nakon sat vremena iznimno intenzivnog treninga. Slobodno možete piti vodu koja je dokazano zdraviji napitak od bilo kakvog sportskog pića.

'Gazirani sokovi oslabljuju kosti'

Mladi ljudi vjeruju kako je ovo zastarjelo razmišljanje kojim su ih plašili bake i djedovi kad su ih htjeli spriječiti da piju omiljene sokove. No najnovija istraživanja pokazuju da tu ipak ima istine. Naime, nedavno istraživanje je pokazalo da su žene koje su dva do tri puta tjedno pile gazirane sokove imale manju gustoću kostiju od onih koje to nisu činile. Smatra se da je to ponajviše zbog fosforne kiseline koju sadržava većina gaziranih sokova. 'Tijelo tada veže kalcij iz kostiju kako bi neutraliziralo kiselinu, a to dovodi do slabljenja kostiju', pojasnila je autorica studije Katherine Tucker.